Val de disponibilizări la Spitalul Judeţean Constanţa

Peste 700 din cei 1.900 salariaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa vor fi concediaţi în următoarele 10 zile. Aceasta este prima decizie luată de noul Consiliu de Administraţie (CA) după ce, în urmă cu o săptămână, spitalul a fost preluat de Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa.

Preşedintele CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu anunţase de altfel că va lua o asemenea măsură „pentru eficientizarea actului medical”. Motivul: lipsa banilor, bugetul este mult diminuat faţă de anul trecut, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu are de gând să renegocieze contractul. „Producem servicii de 95 miliarde lei pe lună şi primim 70-75 miliarde lei vechi, asta înseamnă un deficit de 20 miliarde lei pe lună” explică directorul medical Liliana Tuţă, care precizează că restructurarea e deocamdată la nivel de propunere.   Preşedintele CA al spitalului, consilierul judeţean Laurenţiu Marin, este însă mai tranşant: „vor fi disponibilizate 66 persoane de la TESA, 289 din personalul medical, dintre care 24 medici şi 23 infirmiere, precum şi 383 angajaţi personal auxiliar de întreţinere, iar responsabil pentru această restructurare este CNAS care a subfinanţat sistemul sanitar”.

Şefii de secţie decid lista concedierilor

Cei care vor fi obligaţi să facă listele cu persoanele concediate sunt medicii şefi de secţi, care nici nu vor să audă şi anunţă proteste de amploare.

„Protestăm toţi, s-a hotărat să nu fim de acord cu decizia Consiliului Judeţean” spune medicul Ion Iliescu. „Vom face grevă dacă este nevoie, vom întrerupe temporar activitatea. Şi aşa numai avem medicamente şi materiale sanitare, am ajuns să le oferim bolnavilor doar o vorbă bună. Prin concedierie masive sănătatea o să fie la pământ”, intervine şi şeful secţiei de Neurologie, Ildiko Toldişan.

Medicul ortoped Valentin Orbeanu este şi mai direct. „Sper ca celor care au comandat acest lucru să le vină mintea la cap şi să gândească că nu trenul de Bucureşti este spitalul cel mai bun pentru constănţeni”, conchide Orbeanu.

Dacă pentru personalul medical zarurile sunt deja aruncate, doar personalul auxiliar mai are o speranţă. Astfel, serviciile spitalului vor fi externalizate, iar noii patroni vor trebui să-i păstreze dacă salariţii vor accepta condiţiile impuse de aceştia.