Sunt 24.935 de persoane pozitive la testul pentru coronavirus în Italia în ultimele 24 de ore, potrivit datelor Ministerului Sănătății, în timp ce miercuri au fost 23.059. Totodată, într-o singură zi sunt 423 de victime, iar în ziua anterioară au fost 431 de morți.
La o zi după aprobarea primită din partea premierului Mario Draghi, vaccinul Sputnik-V ajunge la Roma. Vaccinul rusesc atât de detestat de Uniunea Europeană va fi experimentat la Institutul Național pentru Boli Infecțioase "Spallanzani" din Roma. Nu înseamnă că țara noastră are deja un acord pentru a utiliza serul lui Putin împotriva COVID-19, ci pentru moment este vorba numai despre o colaborare științifică.
Va ajuta să înțelegem dacă Sputnik-V este eficient sau nu împotriva variantelor virusului, dar este un semnal important care duce cu gândul la un interes tot mai mare al Italiei pentru vaccinul produs de Moscova.
Anunțul a fost făcut de președintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti. Oamenii de știință italieni vor colabora cu Institutul Gamaleya din Moscova. Coordonarea pentru Institutul "Spallanzani" va fi încredințată direcției științifice. "Peste câteva zile va fi semnat un prim acord pentru o experimentare științifică cu vaccinul Sputnik.
În așteptarea autorizării formale de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), în ceea ce privește studiul asupra variantelor. Aceasta este o altă veste bună, deoarece ne permite să facem un pas în față cu privire la necesitatea, în acest moment, de aprovizionare cu vaccinuri", a explicat guvernatorul Zingaretti.
Vaccinul Sputnik va putea fi folosit împotriva Covid
Este evident că obiectivul este acela de a include și vaccinul Sputnik pe lista "armelor" împotriva Covid. Cuvintele rostite alaltăieri de prim-ministrul Draghi se încadrează în acest context: "Merkel a spus că, dacă autoritățile europene aprobă Sputnik-V bine, altfel o va face singură. Aici vorbim despre sănătate, există pragmatism, trebuie mai întâi să căutăm coordonarea europeană sau unii fac altfel. Dacă coordonarea europeană nu funcționează, trebuie să fim gata să ne descurcăm singuri, așa a spus Merkel și asta spun și eu".
În țara noastră, cel mai înclinat să folosească vaccinul rusesc este Matteo Salvini. Liderul Ligii a reiterat acest lucru sâmbătă la Palermo, unde se afla pentru procesul Open Arms: "Sunt absolut de acord cu Merkel și cu Draghi: dacă nu o fac ei, să o facem noi, fără a fi acuzați de "putinism" sau "suveranism".
Sănătatea nu cunoaște granițe, obstacole și logică geopolitică și dacă există un vaccin care funcționează și Europa întârzie, Germania, precum și Italia, Franța sau Austria, au dreptul să acționeze pe cont propriu. Mă bucur că ieri președintele Draghi a confirmat linia bunului simț și a pragmatismului".
Lupta împotriva COVID-19 continuă și pe frontul administrărilor. În Lazio, a reamintit Zingaretti, "pregătim șase hub-uri mari, următorul va fi în studiourile cinematografice de la Cinecittà, continuând astfel această tradiție de a le avea în locurile de viață ale persoanelor. Suntem la peste 750.000 de vaccinuri administrate, dar am fi gata să triplăm vaccinarea, dacă ar exista suficiente doze de vaccin.
Important este că ne-am întors la capacitate maximă și cu semne extraordinar de pozitive pentru nivelul de aderare pentru AstraZeneca și aceasta este o veste bună care trebuie îmbunătățită", a subliniat Zingaretti. În ceea ce privește deschiderea centrului de vaccinare de la Cinecittà, Zingaretti a explicat că "avem acordul pregătit și va fi deschis peste câteva zile, dar pentru dozele de vaccinuri pe care le avem acum este aproape irelevant, nu există nicio grabă să-l deschidem".
COVID-19 în Italia: 24.935 de cazuri pozitive și 423 de victime în ultimele 24 de ore
Sunt 24.935 de persoane pozitive la testul pentru coronavirus în Italia în ultimele 24 de ore, potrivit datelor Ministerului Sănătății, în timp ce miercuri au fost 23.059. Totodată, într-o singură zi sunt 423 de victime, iar în ziua anterioară au fost 431 de morți.
S-au efectuat 353.737 de teste moleculare și antigenice de coronavirus în ultimele 24 de ore în Italia, față de ziua precedentă, când au fost 369.084 de teste.
Rata de pozitivitate este de 7%, în creștere cu 0,8 puncte față de miercuri, când era de 6,2%. Sunt 3.333 de pacienți internați la Terapie Intensivă pentru COVID-19 în Italia, cu 16 mai mulți decât miercuri, în timp ce internările zilnice la Reanimare sunt de 249, potrivit datelor Ministerului Sănătății (miercuri erau 324).
În secțiile obișnuite, pe de altă parte, 26.694 de persoane sunt spitalizate, cu o creștere de 177 de unități în ultimele 24 de ore.