Vaccinul împotriva Sars-CoV-2 funcționează pe șoareci. Cât durează dezvoltarea clinică?

Un vaccin împotriva Sars-CoV-2 a trecut deja de faza de testare pe animale. Iar rezultatele sunt îmbucurătoare. Noul vaccin a arătat că produce anticorpi specifici în cantități considerate suficiente pentru a neutraliza virusul. Marea veste vine de la  cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh, coordonați de italienii Andrea Gambotto și Louis Falo, notează Il Giornale

Rezultatele primelor teste au fost publicate în EBioMedicine, o revistă publicată de Lancet. Este primul studiu descrie un potențial vaccin împotriva Covid-19. Cercetătorii au putut acționa rapid, întrucât bazele studiului era deja puse datorită lucrărilor din timpul epidemiilor anterioare de coronavirus.

„Am lucrat în trecut cu epidemia Sars-CoV în 2003 și MerscoV în 2014. Aceste două virusuri, strâns legate de Sars-CoV-2, ne-au arătat că o anumită proteină, numită spike, este importantă pentru inducerea imunității. Am știut exact unde să combatem acest nou virus ", a explicat Andrea Gambottode la  departamentul de genetică moleculară și biochimie de la Universitatea din Pittsburgh.

Serurile de testare  se bazează și pe fragmente din materialul genetic al coronavirusului care corespund diferitelor regiuni ale proteinei S sau Spike. Este proteina care constituie principala armă pe care o folosește coronavirusul pentru a ataca celulele sistemului respirator uman.

E de remarcat că cercetătorii de la Pittsburgh folosesc o abordare inovatoare pentru administrarea vaccinului bazată pe utilizarea unui vector microneedle, care îi crește puterea. Nu mai e vorba de o injecție, ci de un plasture de dimensiunea unei vârf de deget, cu 400 de ace mici care administrează fragmente de proteină spike prin piele, unde reacția imună este mai puternică. Micro-acele, făcute în întregime din fragmente de glucoză și proteine, se dizolvă în epidermă.

Autorii au depus cererea de aprobare a unui nou medicament experimental la Administrația Alimentelor și a Medicamentului în așteptarea începerii unui studiu clinic uman în următoarele luni. "Testele clinice efectuate pe pacienți durează de obicei cel puțin un an și probabil mai mult- a spus Falo – dar situația particulară pe care o întâlnim este nouă și fără precedent. Prin urmare, nu știm cât va dura procesul de dezvoltare clinică. Revizuirile recente  sugerează, însă, posibilitatea de a avansa rapid".