Medicii britanici au demarat procesul de testare pe un număr de peste 1.000 de pacienţi din 53 de spitale din Marea Britanie a vaccinului TeloVac, despre care spun că poate preveni şi trata cancerul de pancreas, boala cu cea mai mică rată de supravieţuire.
Deşi vaccinurile sunt de obicei asociate cu prevenirea infecţiilor, în acest caz specialiştii spun că este vorba despre un nou tip de vaccin care poate stimula sistemul imunitar astfel încât să fie capabil să lupte împotriva bolii deja declanşate.
Serul vaccinului conţine mici secţiuni ale unei proteine numite „telomerază”, cu mare potenţial în lupta împotriva celulelor canceroase. Scopul este acela de a stimula sistemul imunitar în vederea recunoaşterii telomeraza, care se află la suprafaţa celulelor canceroase, şi astfel să ţintească tumoarea pe care să o elimine. „Vaccinul poate îndepărta chiar şi efectele ascunse al tumorilor. Problema cu tumorile este că sunt inteligente şi sunt capabile să tranforme celulele sistemului imunitar în veritabili aliaţi”, susţine profesorul John Neoptolemos de la Spitalul Royal Liverpool University, coordonatorul proiectului.
Rezultatele studiului vor fi disponibile abia la sfârşitul anului. Cercetătorii sunt însă optimişti şi speră ca noul vaccin să trateze şi celelalte tipuri de cancer precum cel de piele, la ficat şi pe cel pulmonar, dar şi să încetinească dezvoltarea tumorilor la sân şi prostată.