Vaccinări după buget

Există două variante de vaccinare a bebeluşilor. Cea de stat este gratuită, cea privată costă peste 1.000 de lei.

Care este cea mai bună formulă de vaccinare a bebeluş ilor în primii ani de viaţă? Pe lângă varianta obligatorie, asigurată de stat, părinţii care-şi permit pot alege varianta privată de vaccinare, care costă peste 1.000 de lei. Produsele asigurate prin clinici private precum Medicover sau MedLife pot fi găsite şi în farmacii. Avantajul major al vaccinurilor de la privat: au mai puţine reacţii adverse decât cele de la stat.

Schema obligatorie de imunizare

Primul vaccin pe care trebuie să-l facă un bebeluş este cel împotriva hepatitei B, încă din prima zi de naştere. La copiii care au mai mult de 2,5 kilograme, până la externarea din maternitate, li se mai face un vaccin, cel care îi protejează de infecţia tuberculoasă.

La două luni de viaţă se face vaccinarea împotriva poliomielitei, pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă şi se repetă cea antihepatică. „Suplimentar la această vârstă se poate face un vaccin care protejează de meningită“, explică medicul pediatru Miruna Georgescu, de la Clinica MedLife din Bucureşti. La patru, şase luni şi un an se refac din vaccină rile anterioare. După un an se face imunizarea împotriva rujeolei, rubeolei şi a parotiditei epidemice, varianta privată de vaccinare asigurând şi protecţia împotriva oreionului. La doi ani şi jumă- tate se face revaccinarea pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă, ulterior copilul fiind vaccinat numai la şcoală.

Vaccinuri fără efecte adverse

Spre deosebire de vaccinurile din schema de stat, cele din comerţ sunt mai bine purificate, tulpinile de virus fiind mai bine tratate. „Vaccinurile de la stat cuprind tulpini atenuate de virusuri, motiv pentru care copilul poate avea reacţii adverse precum febră, vărsături. Celelalte vaccinuri au tulpini inactivate“, explică pediatrul Miruna Georgescu, de la Clinica MedLife din Bucureşti.

Clinicile private precum MedLife şi Medicover asigură vaccinarea copiilor dacă părinţii au anumite abonamente aici, însă există şi varianta ca părinţii să cumperea din farmacii vaccinurile şi să meargă la clinică să li se facă. O altă soluţie este să cumpăraţi din farmacii vaccinul la sfatul medicului de familie şi să mergeţi la acesta să îl facă.

„La Medlife, vaccinul de la două luni şi şase luni costă fiecare 2,8 milioane lei, iar cel de la patru luni 2,7 milioane. La această sumă se adaugă consultaţia“, mai spune Miruna Georgescu.

De anul viitor, Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează să modificie actuala schemă de vaccinare obligatorie. „Inten- ţionăm să introducem vaccinări noi: antihemofilus influenza, antipapiloma, împotriva varicelei. În funcţie de banii pe care îi vom avea la dispoziţie pentru cei 250.000 de copii care se nasc anual se discută trei variante de vaccinare“, explică Adrian Streinu Cercel, membru în Comisia de Boli Infecţioase a MS.

Alăptarea creşte imunitatea

Vaccinările asigură imunitate doar pentru 85%-90% din populaţie. „Există copii care nu produc suficienţi anticorpi şi se îmbolnăvesc de unele dintre aceste boli, dar nu fac o formă gravă“, explică medicul primar pediatru Rodica Nanu, de la Clinica Medicover din Bucureşti.

Specialistul recomandă ca pe lângă vaccinări copilului să i se stimuleze imunitatea şi prin alte mijloace: „Copilul trebuie alăptat la sân cât mai mult, chiar doi ani şi peste, iar în primele şase luni ar trebui să primească exclusiv laptele mamei. Când începe diversificarea, alimentaţ ia copilului trebuie să fie bogată în fibre, iar copilul trebuie să bea 500 de ml de lapte în 24 de ore. După şapte luni, trebuie să mănânce minimum patru feluri de legume şi două de fructe“.

PUBLIC SAU PRIVAT?

„Prefer să-i cumpăr eu vaccinurile“

Ruxandra este mama unui băieţel de un an şi trei luni, care a făcut atât vaccinuri oferite gratuit, cât şi cumpărate din farmacie. „Atunci când i s-a făcut vaccinul românesc, de la stat, copilul a făcut febră două zile, plângea întruna, nu-i intrai în voie cu nimic. De trei ori i s-a făcut vaccinul cumpărat din farmacie şi nu a mai avut nicio problemă, motiv pentru care prefer să-i cumpăr eu vaccinurile“, povesteşte mămica.