Un plasture care are rolul unui vaccin ne-ar putea scăpa de durerea provocată de ace şi ar mări eficienţa imunizării împotriva unor boli precum gripa, scrie BBC.
Plasturele conţine o sută de ace de dimensiuni microscopice care se dizolvă în contact cu pielea, iar testele de laborator au demonstrat că noua metodă de vaccinare are un efect mai mare decât injecţia clasică.
Potrivit inventatorilor, oameni de ştiinţă americani de la Universitatea Emory, plasturele le-ar putea oferi oamenilor posibilitatea de a se vaccina singuri, fără a mai fi nevoie să apeleze la serviciile medicale.
Fiecare plasture conţine 100 de "microace" a căror lungime este de 0,65 de milimetri. Ele sunt realizate în aşa fel încât să penetreze fără durere stratul superior al epidermei şi să se dizolve la contact cu aceasta. Micuţele ace conţin soluţie injectabilă, care pătrunde imediat în piele.
Pentru a vedea cât de eficientă este noua metodă, cercetătorii au lucrat cu trei grupuri de cobai. Primului grup i-au inoculat vaccin antigripal prin metoda clasică, prin injecţie, iar pe al doilea grup l-au vaccinat cu ajutorul plasturelui. Celui de-al treilea grup i-au fost aplicaţi plasturi fără vaccin.
Experimentul a fost finalizat după trei luni, când specialiştii au analizat efectele celor două tipuri de vaccinare. S-a observat astfel că imunizarea prin intermediul plasturelui este mai eficientă decât aceea cu acul.
În aceste condiţii, noua metodă de vaccinare ar putea fi aplicată la scară largă şi, cu toate că tehnologia a fost testată doar în cazul vaccinului antigripal, cercetătorii speră să o poată dezvolta şi în cazul altor tipuri de vaccinuri.