Vaccinarea anticancer a elevelor începe de luni

Părinţii care au fetiţe în clasa a patra vor fi informaţi despre vaccinarea contra cancerului de col prin şedinţe speciale. Aceştia pot refuza imunizarea.

Peste 100.000 de eleve de clasa a IV-a vor fi vaccinate gratuit împotriva cancerului de col uterin începând de săptă- mâna viitoare. În toate şcolile din ţară se vor organiza şedinţe cu părinţii pentru a fi informaţi despre această campanie. Părinţii au posibilitatea să refuze vaccinarea, dacă fac o cerere scrisă în acest sens.

Vaccinarea contra cancerului de col a trezit dezbateri aprinse în UE şi SUA după ce s-au înregistrat mai multe decese la femei vaccinate, iar în alte cazuri s-au semnalat efecte adverse grave. Cele două vaccinuri care vor fi folosite, Gardasil şi Cervarix, costă bugetul Sănătăţii 23 de milioane de euro.

Avem cea mai mare mortalitate prin cancer de co

l Ieri, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolă escu, a organiat o videoconferinţă pentru mediatizarea în ţară (către prefecturi, inspectorate şcolare, autorităţ i de sănătate publică) a campaniei de vaccinare contra cancerului. „În ultimii 20 de ani, ţara noastră a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Mai grav, această rată de mortalitate a fost în continuă creştere în ultimii 18 ani“, a declarat Eugen Nicolăescu.

Şase femei mor, în fiecare zi, în România, din cauza cancerului de col uterin şi, în fiecare an, peste 3.000 sunt nou diagnosticate. Acest tip de cancer reprezintă, la noi în ţară, prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.

Prin programul MSP vor fi vaccinate 110.000 fete, costul total al acestei acţiuni fiind de 23 milioane euro. „Suma poate părea mare, dar este de trei ori mai mică decât cea cheltuită pentru tratarea femeilor care suferă de cancer de col uterin şi care este de 70 milioane euro“, afirmă Eugen Nicolă escu.

Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel spune că 17 ţări din Uniunea Europeană, printre care Germania, Marea Britanie, Franţa, au introdus deja vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naţionale de vaccinare. În urma administrării a peste 30 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume s-a demonstrat că acesta are un profil de siguranţă foarte bun.

„Ca şi în cazul celorlalte vaccinuri, reacţiile adverse precum înroşire, durere, inflamaţie, vânătăi, prurit la locul înţepăturii, febră sunt minore comparativ cu beneficiile“, susţine Adrian Streinu Cercel.

Trei doze de vaccin, în şase luni

Vaccinarea include administrarea a trei doze de vaccin în decurs de şase luni. „Imunizarea în şcoli se va face la următoarele intervale: prima doză: în perioada 24 noiembrie-începutul lunii decembrie 2008, a doua doză - în cursul lunii ianuarie 2009, în funcţie de data la care a fost vaccinat copilul, a treia doză la interval de 6 luni de la prima vaccinare, respectiv în luna mai 2009“, a mai explicat Eugen Nicolăescu.

ALEGERE

Refuzul vaccinării se face printr-o cerere scrisă

Părinţii pot refuza vaccinarea fetiţelor împotriva cancerului de col uterin, însă trebuie să facă o cerere scrisă. „Este foarte important ca părinţii care refuză vaccinarea să completeze o declaraţie de refuz, care nu are alte consecinţe decât acelea că părintele este singurul răspunzător de ce se va întâmpla în viitor cu copilul său“, spune ministrul sănătăţii. Înaintea vaccinării în şcoli, se vor organiza şedinţe cu părinţii şi se vor distribui materiale informative despre campania de imunizare. Copiii care au acordul părinţilor, dar nu vor putea fi vaccinaţi pentru că au fost bolnavi vor fi reprogramaţi ulterior.