Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoaara, atrage atenția despre riscul reinfectarii pacienților care au avut COVID 19 și spune că oamenii ar trebui să se vaccineze împotriva gripei, mai ales cei care au fost infectați cu coronavirus
Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoaara, atrage atenția despre riscul reinfectării pacienților care au avut COVID 19 și spune că oamenii ar trebui să se vaccineze împotriva gripei, mai ales cei care au fost infectați cu coronavirus.
„Problema este că la noi cam 1 din 5-6 dezvoltă anticorpi care se mențin și nu rezistă a la long. Dacă te-ai îmbolnăvit azi de Sars Cov 2 nu înseamnă că pe parcurcsul vieții nu o să mai dezvolți. Studiile au arătat că protecția anticorpilor e de 2-3 luni, inclusiv la gripă. De aceea, vaccinarea antigripală e recomandată de 2 ori pe an pentru că ține cam 6 luni, apoi memoria imună uită.
Vreau să mărturisesc și îmi asum că sunt pro vaccinare. Înainte de era vaccinării, speranța medie de viață era de 35-40 de ani, acum ajungem la 80-90. La 70 de ani ești considerat încă tânăr, potrivit studiilor de geriatrie. Cred că vaccinările obligatorii trebuie făcute, insist că trebuie că vaccinarea să fie un act obligatoriu. Înainte de ’90 ne-au făcut să avem o protecție imună mai bună că în alte țări, lucru care s-a arătat acum. Probabil vor apărea dovezile în următorii ani. Se vede în numărul de decese și numărul de infectați.
Chiar dacă nu avem un vaccin împotriva Sars Cov 2, îndemn pacienții, chiar și cei care n-au trecut pe la noi, să se vaccineze antigripal. Ferească D-zeu să faci și gripă și Sars Cov 2. Șansele de supraviețuire sunt minime„, a atras atenția medicul Cristian Oancea.
El a tras un semnal de alarmă în privința celor care se încăpățânează să nu creadă ori nu vor să înțeleagă pericolul și susțîn în diferite medii că nu ar există pandemie ori COVID 19, doar pentru că n-au cunoscut niciun infectat.
„Morții sunt reali, pacienții sunt reali. Virusul este real, nu putem să îl vedem, este un breaking news sau un prime time news inclusiv pentru noi, lumea medicală. Am început să simțim clinic cum să manageriem virusul, dar terapeutic nu avem o armă letală împotriva lui…. Acest virus este foarte parșiv. Sars Cov-2 nu e un virus respirator tipic, asta trebuie să conștientizăm. Și cea mai mare problema în diseminare e că acești vectori de transmisie sunt asimptomaticii.
Pe de-o parte e o lupta, prin toate măsurile pe care le-am exercitat, deoarece sistemul nostru medical este foarte fragil, acum a început să se investească, dar nu ne putem compară cu Germania, Italia Franța, țări cu sisteme medicale mai solide, care au fost dovediți. Noi prin aceste măsuri am incetitnit transmisia intră comunitară. A fost starea de urgență, ați văzut că a început să scadă numărul îmbolnăvirilor, lumea era fericită. Au început măsurile de relaxare și din nou încep să crească.
Acești asimptomatici diseminează. Pot să fiu un purtător sănătos și să va dau boală. Poate avei niște comorbidități, sau poate aveți o sensibilitate imună, și aici discutăm de 3 paliere imune și puteți face o formă moderată sau severă de boală. Și aici nu e de joacă. Acum am reînceput să reevaluăm simptomele post COVID. E un virus care ucide”, a conchis medicul Cristian Oancea, potrivit opiniatimisoarei.ro.