Vaccin revoluționar. Gata cu gripa! Coronavirusul poate rămâne doar un vis urât

Injecție Sursa foto: Dreamstime

Cercetătorii lucrează cu bune rezultate la un vaccin antigripal „universal” capabil să protejeze oamenii de toate formele de gripă. Aceștia afirmă că este o platformă pentru dezvoltarea vaccinului contra coronavirusului.

Un nou studiu clinic a arătat că o singură doză de vaccin universal antigripal numit FLU-v este capabil să ofere o protecție sigură pe termen lung într-un spectru larg de virusuri gripale.

Vaccinul experimental așteaptă acum un studiu în faza 3, cea care va testa cât de bine protejează efectiv împotriva gripei sezoniere, a declarat cercetătorul principal Olga Pleguezuelos, director științific la SEEKacure, o firmă de dezvoltare farmaceutică din Londra.

FLU-v funcționează prin țintirea unor părți ale virusului gripal care s-a dovedit a evolua cel mai puțin în timp, a spus Pleguezuelos.

Gripa a îmbolnăvit până la 49 de milioane de americani în acest sezon și a provocat până la 620.000 de spitalizări și 52.000 de decese, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Vaccinurile anuale actuale declanșează producția de anticorpi care țintesc proteine ​​găsite pe suprafața virusului gripal, a spus Pleguezuelos.

Din nefericire, regiunile virusului vizate de acești anticorpi produși de vaccin tind să se mute frecvent, necesitând dezvoltarea de noi vaccinuri pentru a ține pasul cu eroarea de gripă în continuă schimbare.

FLU-v țintește proteine ​​care nu variază foarte mult între diferite tulpini, reducând capacitatea gripei de a se masca din sistemul imunitar evoluând într-o formă diferită, a explicat Pleguezuelos.

Cercetătorii au folosit algoritmi de computer pentru a detecta ce regiuni proteice din gripă ar putea induce un răspuns imun puternic, apoi au analizat cât de des se mută acele regiuni.

Pentru a consolida această protecție, FLU-v, de asemenea, antrenează sistemul imunitar pentru a viza mai multe proteine ​​de gripă care, de obicei, nu sunt sub presiune evolutivă pentru a muta, au adăugat cercetătorii.

"FLU-v contine patru componente diferite impotriva a patru regiuni diferite ale virusului gripal, asa ca daca una s-a schimbat, trei vor oferi in continuare eficacitate", a spus Pleguezuelos.

În cel mai recent studiu clinic, cercetătorii au descoperit că vaccinul a promovat răspunsurile la anticorpi și modificările sistemului imunitar la 175 de adulți sănătoși desemnați să primească fie vaccinul gripal.

Efectele secundare au fost limitate în principal la reacții la locul injecției, au raportat cercetătorii în numărul din 9 martie al revistei Annals of Internal Medicine.

„Pentru ca vaccinul sa ajungă pe piață, trebuie sa se efectueze un studiu pentru a testa eficacitatea și siguranța la un număr mare de oameni", a spus Pleguezuelos. El a mai adăgat că:„Acest tip de studiu este complex și foarte costisitor și suntem în prezent în discuții cu organismele de reglementare pentru a determina cerințele unui astfel de studiu și pentru a căuta investiții și finanțare”.

Rezultatele ultimului studiu clinic sunt „foarte încurajatoare”, a spus dr. Amesh Adalja, un savant superior al Centrului Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății din Baltimore.

„Ilustrează că un vaccin antigripal universal poate fi posibil și suficient de imunogen. Va fi important să urmărim acest studiu cu un studiu de faza 3 care privește eficacitatea prevenirii gripei versus doar privirea la imunogenitate”, a spus Adalja.

„Un vaccin antigripal universal ar fi un avans major și ar schimba dinamica dintre oameni și virusul gripal într-un mod foarte pozitiv”, a concluzionat Adalja.

Metodele utilizate pentru a dezvolta FLU-v, de asemenea, sunt utilizate pentru a dezvolta potențiale vaccinuri împotriva HIV, agenți patogeni anti-țânțari, hepatită B și C și rotavirus, a spus Pleguezuelos. Acesta va fi și platforma pentru vaccinul contra coronavirus, scrie medicalexpress.com.