“Vacanţe la ţară cu elicopterul nu se pot face”

În ciuda aerului curat, a liniştei şi a frumuseţei peisajelor, satele româneşti duc lipsă de turişti pentru că cei mai mulţi renunţă la “Vacanţele la tară”, deoarece drumurile reabilitate de autorităţi sunt mai proaste decât uliţele satelor.

Oamenii au făcut investiţii şi au construit pensiuni, iar munca lor este recunoscută de turiştii din străinătate. Infrastructura însă îi face pe cei mai mulţi să renunţe la a doua vizită. “Au făcut nişte drumuri acum trei ani şi sunt terminate. Şi drumul de ţară arată mai bine decât acestea. Cum să vină omul? Cu elicopterul nu poate veni”, explică Ildiko Laszlo, reprezentanta ANTREC Harghita. 

La cură, în Salina Praid În acest judeţ, cele mai multe staţiuni intrate în programul “Vacanţe la ţară” se regăsesc la Praid, în jurul salinei. Altele sunt răsfirate prin Tulgheş, odorhei, Borsec, Leiţa sau Harghita Mădăraşi. Însă, dacă cererea va fi mare, se poate apela şi la administratori din alte localităţi, spune reprezentanta ANTREC. Lista acestora şi datele de contact pot fi consultate pe pagina de internet a Asociaţiei.

Pentru că sunt foarte puţine, dar au vad, nicio pensiune din Cheile Bicazului sau de lângă Lacul Roşu nu a fost înscrisă în programul “Vacanţe la ţară”.

Turişti puţini, distracţie ieftină Dacă anul trecut au fost aproximativ 40 de rezervări la nivelul întregului judeţ, anul acesta doar trei au fost consemnate până la această dată. Cu cât numărul de turişti este mai mic, cu atât se reduce şi opţiunile operatorilor de turişti de a organiza diferite activităţi turistice, cum ar fi seratele musicale in interiorul salinei. Aceasta, deoarece costurile sunt mari şi nu pot fi acoperite din banii plătiţi doar de o mână de turişti.

La început, concertele din salină erau mai apreciate de turiştii străini, mai ales de elveţieni şi de maghiari. Treptat şi românii le-au prins gustul, aşa cum s-au învăţat să se bucure şi de cursurile de olărit pe care le organizează pensiunile din localitate.

Cură în salină Chiar dacă încearcă să îşi diversifice gama de servicii, proprietarii pensiunilor din Harghita abia reuşesc să supravieţuiască doar din turism. “O familie mai mică din Praid poate trăi dintr-o pensiune mai mare. Însă, la noi, pensiunile sunt mici, având cel mult patru camere”, spune Ildiko Laszlo. Cei mai mulţi turişti care ajung în Praid sunt oameni bolnavi, care îşi caută leacul în adâncul salinei. Din păcate, aşa cum remarcă reprezentanta ANTREC, mulţi dintre noii veniţi sunt copii însoţiţi de părinţii lor. Înainte de 1989, medicii recomandau curele la salină pentru cei care sufereau de afecţiuni ale aparatului respirator. După Revoluţie, au fost preferate tratamentele meicamntoase, astfel că şi numărul celor care se cazau în pensiunile din staţiune a scăzut. În ultimii ani, însă, românii au început să caute tratamente alternative, naturiste, iar una dintre variantele care atrage tot mai mulţi bolnavi sunt curele în salină. Per ansamblu, numărul turiştilor a crescut anul trecut. Însă, străinii au venit în număr mai mic la Praid în 2009, faţă de alţi ani.