Vacanţe de fiţe la coada vacii

O nouă "modă" prinde din ce în ce mai mult în întreaga lume: turism la munci agricole!

Este vorba despre destinaţii turistice la ferme, crescătoriile de animale sau terenurile agricole fiind incluse "la pachet". Occidentalii au dat de gustul acestui tip de turism cu ani în urmă, dar de-abia acum se dezvoltă acest... moft de vacanţă. Nu vă închipuiţi că cei care optează pentru un asemenea sejur se spetesc mulgând vacile. Dar... De la tăiat copacii la strâns fânul, scos cartofii şi plivit zarvaturile în grădină, până la îngrijitul cailor, mulsul vacilor şi hrănitul găinilor, toate sunt pe lista activităţilor de la ţară. În asemenea vacanţe vin în general oameni care în viaţa lor nu au tăiat un braţ de lemne pentru foc, de exemplu. Totul este organizat într-un mod care îmbină utilul cu plăcutul, astfel încât turiştii să se relaxeze şi chiar să înveţe câte ceva despre viaţa la ţară! De pe plantaţie, la SPA Pe continentul african, turiştii amatori de viaţă la ţară pot "munci" la ferma Gibbs din Tanzania, care are o plantaţie de cafea. Cei care-şi petrec vacanţa în acest loc au de ales între a ajuta la mulsul vacilor fermei, participarea la partide de vânătoare nocturne, un răsfăţ la SPA, ori o căutare de plante de leac alături de un vraci masai, iar de odihnit se pot odihni într-una din cele 18 căsuţe ale complexului. La rândul său, Wharekauhau Lodge and Country Estate din Noua Zeelandă, un complex înfiinţat în 1840, unde se cresc vite şi oi, include în programul pentru cei care îi calcă pragul un spectacol de câini ciobăneşti care adună vitele sau oile şi oferă posibilitatea relaxării la un meci de tenis, ori în piscina proprie pentru cei care caută confortul modern. Pe plaiurile mioritice Şi în România a început să prindă vacanţa la ţară, existând chiar programe în acest sens, în care sunt cuprinse ferme, mare parte din Transilvania. Astfel, străinii care vin în ţara noastră îşi plătesc transportul, taxele consulare şi celelalte asigurări, în timp ce fermierii îi învaţă tot ce trebuie ştiut despre munca la ţară.

La noi în ţară, turiştii străini sunt plimbaţi cu căruţele trase de cai după "programul" la munci agricole Nu lipsesc mâncarea sănătoasă, cazarea şi masa oferite de către proprietarii fermelor care ştiu foarte bine că un pat de ţară, cu aşternuturi mirosind a fân şi flori, este mai interesant decât oferta la un hotel cu multe stele aflat într-un oraş aglomerat al mapamondului.

Fermele de cai conduc în topul celor care pleacă într-o asemenea vacanţă cu întreaga familie În astfel de sejururi, copiii sunt cei mai fericiţi Oameni bogaţi la adunatul vitelor "Vacanţele agricole pot fi un prilej de a învăţa cum se face agricultură, în cazul celor care nu au avut contact cu domeniul ori de a vedea cum procedează alţii prin diverse colţuri ale lumii", scrie şi The Wall Street Journal. În SUA, o fermă interesantă pentru turismul agricol este J Bar L Ranch din Montana, care îi aparţine unei nepoate a lui John. D. Rockefeller Jr. Turiştii care vin la J Bar L Ranch sunt încadraţi la categoria "bogaţi şi plictisiţi", şi pot însoţi personalul la adunatul vitelor, învaţă cum să repare gardurile ca acestea să nu iasă din ţarcurile destinate lor şi pot merge la pescuit în râul din apropiere! Citiţi şi:

  • Locul ideal pentru o viaţă liniştită
  • Cash sau card? Cu ce plăteşti în vacanţă
  • Unde faci plinul ieftin în vacanţă în Europa