Vacanță pe roți la malul mării în plină pandemie

Campingurile de pe malul Mării Negre cunosc, în această vară, un aflux impresionant de turiști, dovadă că vacanța cu rulota este, în plină pandemie, una dintre cele mai sigure variante de relaxare în familie sau alături de prieteni.

Vacanța în rulotă este la mare căutare în acest sezon estival, pe litoral. Campingurile care se întind între Mamaia și Năvodari, pe țărmul marii, sunt asaltate de turiști, fiind locațiile unde se respectă cel mai bine măsurile de protecție sanitară. Aici, vacanță încape pe câțiva metri pătrați, pe care îți amenajezi bucătăria, dormitorul, terasă și veranda. În această vară mulți români au ales, de aceea, să renunțe la clasicul hotel de pe litoral, preferând „vacanța pe roți” de pe malul mării.

 

„Din cauză de Covid, da, și ne-am gândit că e mai economic. O vacanță de șapte zile la mare, cu rulota, doi adulți, doi copii, cred că ajunge undeva la 2000 de lei. Vă dați seama că la hotel ne-ar fi costat mult mai mult”, explică un turist aflat cu familia într-un camping din Mamaia Nord.  Amabil, ne invită în interiorul rulotei unde ne arată "aragazul cu două ochiuri,  asta e pentru pizza, acesta e un cuptor mai mare, frigiderul e dublu, avem și apă”.

 

O turistă, a cărei familie a închiriat o rulotă pentru a veni la mare, este încântată că a recurs la această soluție. "Mă trezesc, vin, plec oricând, fără o rezervare din timp. E o ambianță frumoasă, uitați-vă și dumneavoastră ce e în jur, cum arată marea. Dacă seara se mai  dă și cu un cântec și cu un foc de tabăra, e perfect”. Soțul ei, mai pragmatic, arată că „cel mai important avantaj al rulotei este acela că poți să o parchezi exact unde vrei. Aceasta, de exemplu, este chiar lângă plajă. Ai marea la picioare”.

Cât costă vacanța la rulotă față de vacanța la hotel

Marea la picioare, iar în spate, în camping, rulotele sunt adăpostite la umbră, între pomi răcoroși, alei cu pietriș alb și grupuri sanitare cu dușuri și toalete curate. Cea mai scumpă campare este de 130 de lei pe zi, inclusiv curentul electric, pentru două persoane. Sunt campinguri amplasate imediat după zona cluburilor de fițe din Mamaia Nord, acolo unde tarifele de cazare, masa și băutura sunt mai scumpe decât în cele mai luxoase stațiuni din Europa.

La celălalt capăt al stațiunii Mamaia, plajele sunt pline de turiști cazați la hotelurile de 3 și 4 stele. Este cel mai aglomerat week-end, cu peste 100.000 de turiști răspândiți în toate stațiunile estivale și cu prețuri pe măsură, având în vedere că am intrat în vârful sezonului estival. „Sunt foarte mari prețurile. Cam 400 de lei pe zi, cu un copil, nu zic doi și când pleci acasă nu mai ai nici un ban în buzunar”, spune un tânăr. Iar o turistă recunoaște că „am dat 32 milioane de lei pentru șase zile, e mult”.

Și totuși, față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul turiștilor de pe litoral este mai scăzut. "Într-adevăr avem o creștere. Weekend de weekend avem o creștere. Plajele sunt aglomerate, dar nu așa cum au fost anii trecuți. Observ o scădere față de anii trecuți", spune Paul Marin, care administrează, de ani de zile, o plajă din sudul stațiunii Mamaia.

Indiferent de prețuri și tarife, turistul român nu renuntă la concediul de odihnă. Mai ales că, pentru cei mai mulți români, din cauza pandemiei, vacanța în țară este cea mai sigură.