Vacanta de vara incepe cu "distractia" in vama

Incepand din aceasta saptamana si pana la sfarsitul lunii august, milioane de romani vor lua cu asalt frontierele pentru a-si petrece concediile in strainatate.

Asa estimeaza autoritatile, care declara ca acestora li se vor adauga si cei care lucreaza in tari vest-europene si vor alege sa vina acasa in vacanta.

Desi conditiile de calatorie s-au „relaxat” dupa aderarea la Uniunea Europeana, multi dintre romani nu cunosc inca regulile, cele mai mari probleme fiind legate de documentele pentru minori.

„Regulile in ceea ce-i priveste pe copii au ramas neschimbate. Au fost insa cazuri in care parintii au incercat sa iasa din tara cu cei mici fara niciun fel de documente pentru acestia. Sau, in ultima perioada, au fost situatii in care adultii care ii insoteau pe minori (bunici sau alte rude) nu aveau procura notariala din partea parintilor si nici certificate de cazier”, sustin politistii de frontiera.

Copiii au nevoie de pasaport

Drept urmare, este bine sa stiti ca, potrivit legii, minorii romani pot calatori in strainatate doar insotiti de un adult, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

Concret, politistii de frontiera ii vor permite unui copil sa calatoreasca in UE daca indeplineste urmatoarele conditii:

1. Este inscris in pasapoartele ambilor parinti ori detine pasaport individual (sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu parintii;

2. Este inscris in pasaportul unuia dintre parinti ori detine pasaport individual (sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti. In acest caz insa, parintele-insotitor este obligat sa prezinte o declaratie autentificata la notar prin care celalalt parinte este de acord cu efectuarea calatoriei.

Pe acest din urma act trebuie specificata perioada in care copilul este scos din tara. Pe de alta parte, daca celalalt parinte nu mai este in viata, parintele-insotitor este obligat sa prezinte certificatul de deces al acestuia.

In cazul unui divort, parintele-insotitor poate scoate copilul din tara fara declaratia celuilalt daca dovedeste ca micutul i-a fost incredintat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

De asemenea, nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut daca insotitorul dovedeste acest lucru.

3. Minorul care detine pasaport individual (sau carte de identitate) si calatoreste insotit de un adult (alta persoana decat parintele, categorie in care sunt inclusi si bunicii) poate iesi din tara doar daca insotitorul prezinta la frontiera urmatoarele documente:

A. O declaratie notariala semnata de ambii parintii care sa cuprinda: acordul parintelui privind efectuarea calatoriei in statul de destinatie, intr-o anumita perioada (care trebuie specificata), precum si datele de identitate ale insotitorului;

B. Certificatul de cazier judiciar;

C. In cazul in care minorul calatoreste singur cu avionul sau cu autocarul, el trebuie incredintat unuia dintre angajatii firmei de transport care, la randul lui, este obligat sa prezinte la frontiera o declaratie notariala semnata de ambii parinti.

Viza pentru Turcia

Pe de alta parte, romanii care au ales sa-si petreaca concediile in statiunile de pe litoralul turcesc trebuie sa stie ca au nevoie de viza pentru a intra in aceasta tara.

„In mod exceptional, autoritatile turce acorda la frontiera viza de intrare in Turcia, exclusiv pentru calatoriile in scop turistic, cu drept de sedere de 30 de zile si o singura intrare”, se arata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Mai mult, daca autoturismul cu care calatoriti este achizitionat in leasing, veti avea nevoie de o imputernicire de la firma de leasing tradusa si legalizata in limba turca. La aceste documente se adauga asigurarea medicala obligatorie si cartea verde.

MASURI

Mii de politisti, la frontiera In vara anului trecut, de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lunii august, 5,5 milioane de romani au tranzitat frontierele. Autoritatile estimeaza insa ca, in acest an, numarul acestora va fi mult mai mare, fiind posibil ca vamile sa se aglomereze chiar din aceasta saptamana.

„Ne asteptam ca valorile de trafic sa creasca, mai ales la frontiera cu Bulgaria. Avem deja 1.500 se politisti de frontiera la Constanta, iar, din aceste zile, numarul acestora va creste”, spun oficialii politiei de frontiera. Pentru a evita insa aglomeratia, oamenii legii va sfatuiesc sa folositi toate punctele de trecere a frontierei.

Astfel, pentru litoralul bulgaresc, pe langa Vama Veche, puteti iesi din tara si pe la Negru Voda sau Ostrov. Daca alegeti litoralul turcesc, drumul cel mai scurt e prin Vama Giurgiu. In schimb, pentru Europa de Vest, se poate iesi din tara pe la toate punctele de trecere din Arad (Nadlac, Varsand, Turnu), Bihor (Bors, Salonta, Valea lui Mihai, Sacuieni), Satu-Mare (Petea, Urziceni) sau Timis (Cenad).