Vacanţa de Crăciun sau Anul Nou, mai ieftină la bulgari

Raportul calitate-preţ mai bun decât pe Valea Prahovei îi atrage pe românii care caută alternative la turismul autohton în staţiunile montane de la sud de Dunăre, pentru Sărbătorile de Iarnă.

Mulţi români vor alege şi anul acesta să-şi petreacă Sărbătorile de Iarnă în staţiunile montane din Bulgaria. Motivele ar fi mai multe, argumentul principal fiind cel al preţurilor, mai mici faţă de cele de pe plan local, începând de la cazare şi facilităţile oferite.

Cea mai mare staţiune de schi din Bulgaria este Bansko, lungimea totală a pârtiilor sale fiind de 75 de kilometri, în zone situate la o înălţime de 1.100-2.500 metri. Dacă alegeţi să staţi cinci zile în această staţiune, în perioada 27 decembrie 2010-2 ianuarie 2011, cazarea vă poate costa 24 euro de persoană pe noapte, de pildă, la un hotel de patru stele.

Oferta este valabilă pentru un apartament cu o cameră, în care pot sta patru persoane şi care costă 95 euro. Masa nu este inclusă. Oaspeţii pot folosi gratuit piscina interioară, sauna, au acces la internet şi parcare.

Cina festivă de Crăciun este opţională şi costă 50 euro/adult şi 25 euro/ copil (6-12 ani). De Revelion, cina costă 78 euro/adult şi 39 euro/copil (6-12 ani).

Varietate de oferte

Mai noi decât cele din România, foarte multe hoteluri bulgăreşti oferă acces gratuit la piscină. La un hotel de trei stele, situat la 10 minute de centrul staţiunii Bansko, cazarea într-un apartament pentru patru persoane este de 82 de euro pe apartament/ noapte, în perioada menţionată anterior. Cina festivă de Crăciun este 44 de euro/adult, iar de Revelion - 66 de euro, pentru copii preţurile fiind la jumătate. La unele hoteluri, aceste mese sunt obligatorii.

Mai pot fi însă şi alte taxe obligatorii. De exemplu, în staţiunea Borovets, cea mai veche staţiune montană a Bulgariei, atestată în 1896, mai plătiţi o taxă de rezervare/ cameră/sejur de 5 euro şi o taxă de staţiune/persoană/zi de 1,5 euro.

În ceea ce priveşte costurile cu schiatul în Bansko, orientativ, pentru un skipass pentru o zi în Bansko un adult va plăti 55 leva (27 euro). Lecţiile individuale de schi costă 170 leva (circa 87 euro) pe zi/adult. Detalii puteţi găsi pe www.banskoski.com.

2.500 de metri este înălţimea la care pot ajunge zonele de schi în staţiunea bulgărească Bansko

LIPSĂ DE ALTERNATIVE

Staţiunile de schi româneşti, mai puţin promovate

În România, cea mai cunoscută şi frecventată zonă de schi este Valea Prahovei, deşi zone bune sunt şi în Maramureş, de exemplu. Distanţa mare este principalul impediment pentru bucureştenii care ar vrea să ajungă acolo, dar nici cu promovarea nu stăm prea bine.

Capacitatea de cazare în staţiunile de pe Valea Prahovei este limitată şi de aceea, poate, şi preţurile sunt mai ridicate. La un hotel de două stele din Sinaia, costul unui pachet de trei nopţi de Anul Nou urcă la 1.926 lei (448 euro)/ cameră dublă, adică 149 euro/ noapte, preţ care include mic dejun, cină festivă atât de Revelion, cât şi pe 1 ianuarie.

O pensiune de trei stele din Predeal cere, pentru un pachet de 4 nopţi de Revelion, un tarif de 1.265 lei (295 euro)/persoană/pachet (cu mic dejun şi cină festivă).

"Pe raportul calitate/preţ, bulgarii au un uşor atu, pentru că au servicii mai bune incluse în preţ", ne-a declarat Ciprian Enea, consultant în turism.

bulgarii mizează mult pe turiştii români pentru a-şi vinde serviciile se vede şi în promovare: de pildă, au un site complex despre staţiunile lor de schi, cu variantă în limba română (bulgariaschi.ro).

CITIŢI ŞI:

  • Crăciun la mănăstirile din Neamţ
  • Cele mai ieftine oferte din acest sezon pentru schiori
  • Crăciun low cost în oraşe europene, cu cazare la hostel