Anul acesta, două treimi dintre români pleacă în vacanţă, dar doar jumătate dintre aceştia vor părăsi ţara. Aproape 30% din respondenţii unui studiu de piaţă în domeniul turismului nu pot cheltui în concediu mai mult de 500 de euro.
O cercetare de piaţă recentă, privind tendinţele de petrecere a vacanţei de către români, pentru anul în curs, dar şi comparativ cu 2016 creionează situaţia pe venituri şi pe destinaţii. Conform studiului, peste două treimi dintre români (77%) au declarat că merg în vacanţă în această vară, iar 21% încă nu s-au hotărât. În privinţa destinaţiei, jumătate dintre români preferă să rămână în ţară, ceilalţi aleg destinaţii din străinătate. Regiunea românească favorită este Litoralul.
În ceea ce priveşte cheltuielile, 25% din respondenţi iau în considerare preţul, în timp ce 41% dintre cei care au răspuns declară că sunt importante peisajele şi obiectivele turistice.
Comparativ cu anul 2016, bugetul stabilit este acelaşi pentru jumătate dintre români. Aproximativ o treime (32%) au spus că vor aloca mai mulţi mai bani pentru vacanţa din vara aceasta. Concret, 37% au un buget între 501 şi 1.000 euro, iar 15% şi-au plănuit să cheltuie între 1.001 şi 2.000 euro. Există însă un procent de 28% dintre respondenţi care mărturisesc faptul că au posibilitatea unei sume sub 500 euro, sumă uşor mai mare decât salariul mediu pe economie.
„Obiceiurile românilor privind vacanţa s-au modificat în ultimii ani în sensul bun. Rămân însă numeroase elemente de constanţă care ţin de constrângerile financiare – frecvenţa, bugetul alocat, dar şi de un comportament conservator al românilor – destinaţia, plata cu numerar sau vacanţa doar în familie. Rezultatele ne arată clar o creştere, anul acesta, faţă de 2016, dar piaţa este departe de a-şi fi atins potenţialul,” a precizat Corina Cimpoca, Consultant Senior MKOR Consulting.
În privinţa locului de vacanţă, o treime dintre români merg într-o destinaţie nouă în 2017, în timp ce restul aleg un loc pe care l-au mai vizitat cel puţin o dată. Dintre aceştia din urmă, un număr important de 33% a declarat că a mai fost de 4 sau mai multe ori în destinaţia aleasă anul acesta. Hotelurile de 3 stele sunt opţiunea pentru 47% dintre românii care au luat parte la studiul de piaţă. Ca perioadă, 39% au spus că vacanţa va dura între 4 şi 6 zile, iar 37% între 7 şi maxim 9 zile.
Decalajul privind deplasarea cu trenul faţă de cea cu maşina personală s-a accentuat considerabil, raportul fiind de 10% la 50%. Un procent de 28% folosesc avionul.
Comisioanele agenţiilor de turism şi programele fixe i-au determinat pe 60% dintre românii intervievaţi să-şi planifice singuri vacanţa de vară. Doar 40% au apelat la serviciile agenţiilor de turism pentru vara aceasta.
Ca şi comportament general, 31% dintre români au declarat că merg anual în vacanţă şi 36% de două ori pe an.
Studiul MKOR Consulting a fost realizat în perioada 8-14 mai, printr-un chestionar online aplicat unui eşantion reprezentativ naţional, de 1.155 de respondenţi