Vă temeţi pentru pierderea locului de muncă?

Dacă până în urmă cu un an, România se confrunta cu deficit de forţă de muncă, iar angajatorii erau nevoiţi să apeleze la importul de personal din ţări precum China, Turcia sau Ucraina, acum Guvernul caută surse de venit pentru acoperirea ajutorului de şomaj pentru tot mai mulţi oameni care îşi pierd locul de muncă.

Mai mult, în campania electorală din această toamnă, actualul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, promisese pentru fiecare emigrant român care se va întoarce acasă, câte 25.000 de euro.

 

În cazul în care liderul PSD, Mircea Geoană şi-ar fi respectat promisiunea, autorităţile ar trebui să le plătească celor două-trei milioane de români care lucrează în străinătate, o "primă de instalare" de 40-60 de miliarde de euro, dacă se întorc în România.

Şi Europa se confruntă cu problema şomajului.

În aceste condiţii, şomerilor români care se gândesc să plece la muncă în străinătate le va fi greu să îşi găsească un loc de muncă. 

Fie că este vorba de industrie sau servicii, în fiecare zi agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă anunţă noi disponibilizări.

În domeniul bancar, industrie, agricultură sau servicii, cele mai multe companii fac reduceri de personal, sperând astfel  să scadă costurile.

Şomerilor din sectorul privat li adaugă celor de la stat.

Săptămâna trecută, premierul Emil Boc a anunţat că vor fi disponibilizaţi aproximativ 2.000 de angajaţi din administraţia centrală.   Restructurarea vizează ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agenţiile şi autorităţile din subordinea Executivului şi a ministerelor.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Adina Croitoru, a declarat că la nivel naţional, pentru această săptămână sunt disponibile 10.700 de locuri de muncă, în timp ce la sfârşitul lunii decembrie se înregistrau 403.000 de şomeri.

Un angajat care şi-a pierdut locul de muncă poate beneficia de un ajutor de şomaj, de 75% din salariul minim pe economie, la care se adaugă alte sporuri procentuale, în funcţie de mărimea salariului, vechimea în muncă, cotizaţii, etc.

Şomerii beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc următoarele condiţii: ●au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni, în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii ●nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj ●nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii ●sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă

Drepturile şomerului

În urma concedierii, şomerul beneficiază din partea agenţiilor de ocupare a forţei de muncă de consiliere preconcediere, i se întocmeşte dosarul pentru a primi indemnizaţia de şomaj şi i se oferă un loc de muncă în domeniul în care este calificat.

În cazul în care nu sunt disponibile locuri de muncă în domeniul respectiv, şomerul este trimis la cursuri de formare profesională, pentru un alt domeniu în care va i se va oferi ulterior un loc de muncă , de către agenţia judeţeană de ocupare a forţei de muncă.

Perioadă de acordare a ajutorului de şomaj

Indemnizaţia de şomaj se acordă pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, astfel - 6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de până la 5 ani, dar nu mai puţin de 1 an; - 9 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 10 ani; - 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Disponibilizări anunţate •Interagro Prahova  – 5.500 •Vega Galaţi             -1.600 •Sometra Copşa Mică-  824 •Sofert Bacău             -  650 •Petrom                     - 3.000 Alte 641 de companii au anunţat disponibilizări iar până acum au rămas fără loc de muncă 57.760 de persoane.

În ceea ce priveşte judeţele cu cele mai multe concedieri acestea sunt: •Bucureşti – 7.374 •Cluj         -  3.948 •Galaţi      -  3.675 •Timiş- 3220 •Prahova    - 3.165

Citiţi şi 10 şomeri pe un loc de muncă vacant

Criza economică îi aduce pe românii emigraţi acasă?

Vă temeţi pentru pierderea locului de muncă?