Va reuși generalul-premier Nicolae Ciucă să-i înroleze în armată pe tineri?

Sursa: Arhiva EVZ

Premierul Nicolae Ciucă nu are cum să-și estopeze pornirile de ofițer al Armatei Române. A ales să deschidă discuția asupra serviciului militar și recrutării tinerilor în preajma zilei naționale, atunci când sentimentul patriotic este mai intens.

Știrea a fost extrasă din programul de guvernare al cabinetului Ciucă. Generalul vrea să modifice legea serviciului militar, astfel ca tinerii să facă din nou armata. Nu, nu ca pe vremea lui Ceaușescu, așa cum s-au grăbit unii să creadă sau să interpreteze tendențios. Atunci armata era obligatorie, tinerii erau de multe ori chinuiți fără rost din dorința unor „cizme” ajunși șefuleți într-o unitate militară, soldații în termen erau puși să facă munci care nu aveau nicio legătură cu armata. Un chin de care mulți încercau să scape cu certificate medicale.

Stagiul militar era și lung, în afară că îi speria pe majoritatea adolescenților care împliniseră 18 ani. Dacă erau absolvenți de liceu și nu intrau la facultate, erau recrutați imediat și înrolați în armată. Timp de un an și patru luni erau soldați în termen, iar cei ce se evidențiau în timpul serviciului primeau grade de caporal și sergent. Tinerii repartizați la marină făceau 2 ani de armată. Cei care intrau la facultate efectuau doar 9 luni de stagiu. Li se spuneau TR-iști, prescurtarea de la „termen redus”. Având studii superioare, lor li se dădea și grad de ofițer: sublocotenent sau locotenent.

Noua viziune a premierului Nicolae Ciucă este alta. Nici n-ar putea fi altfel, fiindcă la momentul revoluției avea 22 de ani. Primise și el „lecțiile” dure ale așa-zisei militării comuniste, după modelul armatelor consemnate în Tratatul de la Varșovia. Generalul Ciucă vrea un serviciu militar bazat pe voluntariat, în care tinerii înrolați să fie plătiți, așa cum se practică și în armatele occidentale. Posibil și cu niște bonusuri atractive.

În majoritatea statelor din Europa, s-a renunțat treptat la serviciul militar obligatoriu și s-a trecut la o armată de profesioniști. Recent, și în Franța Emmanuel Macron a vorbit de posibilitatea reintroducerii, sub o formă sau alta de reintroducerea stagiului militar. La fel și în Suedia, unde se discută deja despre reintroducerea stagiului militar. Ultimii ani au convins decidenții că statul are nevoie și de un efectiv militar pe care să se bazeze. Nu obligatoriu, ci voluntar și retribuit.

Proiectul Ministerului Apărării Naționale (MA pN) a fost elaborat cu mult timp înainte ca generalul Ciucă să ajungă premier. Proiectul strategiei militare numite ”Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de noi provocări” a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării în luna mai 2021. În el există și capitolul referitor la stagiul militar voluntar. Fostul șef al guvernului, Florin Cîțu l-a apreciat, ba chiar a discutat proiectul într-o ședință de guvern, prin luna august. Fiind, însă, mult mai amplu, întins pe tematică de strategie, nu s-a finalizat nimic.

În programul de guvernare se specifică:

”Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză, o condiţie esenţială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuire a cadrului legislativ”.

S-a anunțat că, în actualul proiect, tinerii care vor dori să se înroleze în armată vor semna un contract cu MApN pe o perioadă de 4 ani. Probabil că, atrași de un venit sigur, lunar, de accesul la cursuri de pregătire de nivel european, mulți tineri vor deschide ușile viitoarelor centre de recrutare. Există, la momentul actual, băieți din mediul rural sau din orașe defavorizate care nu-și găsesc loc de muncă.

Cu siguranță, acest proiect va suscita multe discuții și critici. S-a mai întâmplat și în urmă cu vreo trei ani, când s-a mai discutat despre importanța strategică a creării unei armate de rezerviști profesioniști. Poate că acum, când și situația internațională e schimbată, generalul Nicolae Ciucă, devenit prim-ministrul României, va reuși să dărâme bariere și să convingă de utilitatea unei armate de rezerviști, antrenate profesionist, la care se poate apela în momente de criză.

Americanii din NATO au soldați, recompensați și beneficiari ai unor privilegii pe viață. Oare de ce, că nu le-a invadat nimeni statele? Personal, nepoată a unui bunic care a luptat în cele două războaie mondiale, aș vrea să nu mai aud atât de des de la bărbați români următoarea opinie: „Dacă ar fi un război în România, mi-aș lua valiza și aș tăia-o în altă țară, că doar nu-s prost să mor pentru vreunul din politicienii noștri”. De-a lungul istoriei noastre, s-a murit pentru țară, nu pentru politicieni.