”Vă dau și pungă?” Ce ADEVĂR ȘOCANT se ascunde ÎN SPATELE acestei întrebări, LA HYPERMARKET

Pungile de plastic au început să fie peste tot, suntem asaltați de ele, le vedem pe stradă, în parc, chiar și în copaci! Nu din întâmplare se numesc și ”poluarea albă”.

Efectele negative ale pungilor de plastic sunt multiple. Estimările arată că unei pungi de plastic îi trebuie între 20 şi 1000 de ani pentru a se degrada (în funcţie de grosimea acesteia), iar dacă eliminarea se face prin ardere, în timpul acestui proces pungile de plastic emit gaze extrem de toxice. Prin ardere, plasticul poluează aerul şi produce degradarea rapidă a solului.

 

Pungile de plastic sunt o prezenţa masivă în cadrul deşeurilor menajere din comunităţi dar totodată ele reprezintă şi un pericol pentru diferite specii animale care suferă din cauza înghiţirii lor sau a blocării între acestea.

 

Balenele, pescăruşii şi broaştele ţestoase sunt printre vietăţile cele mai expuse morţii cauzate de pungile de plastic, scrie ecology.md.

 

Asaltul pungilor ar putea fi interzis, cât de curând.

 

Pungile de plastic, cele cu mâner subțire, ar putea fi interzise în supermarketuri și, în general pentru comercializare în România. Este o primă măsură pentru reducerea utilizării acestui tip de ambalaje. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, în contextul în care ţara noastră riscă o procedură de infringement pe probleme de mediu.

 

Proiectul pentru modificarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje nu prevede doar interzicerea pungilor de transport din plastic plastic subţite cu mâner, ci şi reguli mai dure ce trebuie respectate de comercianţi.

 

Astfel, operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire, sunt obligaţi să aplice sistemul depozit, adică să dea posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul, în schimbul rambursării taxei de depozit a ambalajului.

 

Cei care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile și operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligaţi să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali, scrie agrointel.ro.

 

În plus, comercianţii care vând produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic sunt obligaţi să informeze consumatorii asupra sistemului de colectare și returnare a valorii de depozit plătită pentru acestea.