Excluderea lui Mircea Geoană va fi decisă la Comitetul Executiv al PSD de liderii de filiale. Argumentul suprem al preşedintelui PSD este că îşi va da demisia lăsând partidul baltă.
Victor Ponta joacă pe sârmă în PSD. "Eu sau Geoană", aceasta va fi alegerea în faţa căreia îi va pune pe liderii de filiale săptămâna viitoare, la reuniunea Comitetului Executiv.
În conflictul cu Geoană, Ponta este decis să meargă până la capăt: să-l dea afară şi din partid şi, automat, din fruntea Senatului. Numai că decizia nu este în mâna sa. Şi nici în cea a locotenentului său, Dan Şova, preşedintele Comisiei de Integritate, căruia i-a pasat problema sancţionării lui Geoană. Decizia este în mâna şefilor de filiale care, la reuniunea CEx vor aproba sau nu pedeapsa propusă de Ponta.
Dacă o vor respinge, atunci Ponta, dacă nu se va răzgândi, îşi va da demisia. Comisia, deşi condusă de unul dintre amicii lui Ponta, Dan Şova, este compusă din câte un reprezentat al fiecărui lider de filială şi este de aşteptat ca votul să urmeze instrucţiunile baronilor locali.
Dacă Comisia, care se va întruni duminică, va face un raport favorabil excluderii, acesta va fi un semnal că Ponta ar putea obţine suportul şi în CEx.
Între disciplină şi îngăduinţă
În acest moment, PSD este împărţit. Chiar dacă Geoană nu mai are mulţi suporteri la nivelul şefilor de filiale, ideea de a fi dat afară nu este bine văzută. La Dolj, şeful de filială, Ion Prioteasa, şi-a reconsiderat poziţia în privinţa preşedintelui Senatului. De unde luni, la BPN a votat pentru revocarea lui Geoană, azi s-a răzgândit.
Confruntat cu o revoltă a primarilor din Dolj care l-au ameninţat că zboară dacă mai votează legat de Geoană fără să aibe mandatul lor, Prioteasa a cotit-o. "Partidul are nevoie şi de Ponta şi de Geoană", a spus el după ce, alături de vicele Valeriu Zgonea a fost huiduit de primarii doljeni. Rând pe rând liderii de filiale au luat poziţii pro sau contra Geoană şi Ponta.
"Mircea Geoană se face vinovat de nesupunere la decizii luate de conducerea partidului. Ca preşedinte mie personal nu mi-ar conveni ca un subaltern să pună la îndoială o directivă. Unde oare am ajunge dacă nu ar exista o disciplină de partid", a fost argumentul lui Ion Câlea, liderul PSD Vâlcea.
Filiala condusă de Radu Mazăre consideră că înlocuirea lui Geoană "este pripită, nefundamentată şi neanalizată".
"Decizia a fost analizată foarte bine. Nu cred că va duce la scindarea partidului. În PSD trebuie să fie disciplină", a declarat Laurenţiu Nistor, liderul filialei Hunedoara.
"Nu este corect ce se întâmplă. Mai mult nu comentez. Ce am spus e suficient",a afirmat şi şeful PSD Botoşani, Gheorghe Marcu.
În ciuda replierii lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, Victor Ponta s-a trezit şi cu un sprijin surprinzător: Viorel Hrebenciuc a ieşit din "adormire" oferindu-şi serviciile lui Ponta: Geoană trebuie sancţionat a declarat el în numele PSD Bacău.
După excludere, lăsat fără biroul de la Senat
Obiectivul lui Ponta este să-l retrogradeze pe Geoană la statutul de simplu senator. Dacă va obţine excluderea sau retragerea sprijinului politic, va fi simplu să-l lase şi fără biroul de la Senat.
Conform articolului 33 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, "pierderea sprijinului politic atrage încetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent sau de titular al oricărei funcţii obţinute prin sus ţinere politică".
După excludere, liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu trebuie doar să meargă la tribuna Senatului şi să ceară să se constate că postul de preşedinte a devenit vacant.
În acel moment se organizează noi alegeri, iar funcţia ar putea intra în posesia unui reprezentat al majo rităţii. Pierderea postului, ar putea fi singurul argument care să blocheze excluderea lui Geoană.
PLANURI
Hrebenciuc încearcă să intre din nou în combinaţiile PSD
Laura Ciobanu
Fostul "combinator" al PSD, Viorel Hrebenciuc, încearcă să-şi relanseze cariera în partid poziţionându-se de partea lui Victor Ponta. Un comunicat al organizaţiei PSD Bacău, semnat de însuşi Hrebenciuc, susţine "necesitatea" sancţionării lui Mircea Geoană, care nu a respectat disciplina de partid şi nu a demisionat de la şefia Senatului, la cererea PSD. Liderul băcăuan apreciază că acesta "se situează, de facto, în afara partidului, luând cu el şi funcţia de preşedinte al Senatului".
"Nu este admisibilă tolerarea acestui comportament, de a nu respecta o decizie luată unanim la vârful partidului. Susţinem decizia de luni a BPN, precum şi intenţia preşedintelui Victor Ponta de a duce până la capăt acest demers, pentru că este unul legitim", scrie Hrebenciuc.
Mai mult, spune liderul PSD Bacău, sancţionarea lui Geoană "este necesară pentru că acesta nu este la prima sfidare a autorităţii partidului" care se află în faţa "unei lupte grele, în 2012" şi deci are nevoie de "o solidaritate ai liderilor şi de unitate de monolit".
Fost cândva eminenţa cenuşie a partidului şi, în timpuri mai recente, susţinătorul şi şeful de campanie al lui Mircea Geoană, Hrebenciuc a intrat într-un con de umbră în PSD după alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte.
Imediat după aceasta, şi-a pierdut funcţia de lider al deputaţilor PSD, pe care o deţinuse preţ de mai multe legislaturi. Deşi iniţial se resemnase, Hrebenciuc pare decis să mai dea o ultimă luptă pentru a-şi face din nou loc în schema de putere a partidului. El încearcă să speculeze falia ivită în acest moment între Victor Ponta şi Adrian Năstase, cu care Hrebenciuc a avut un conflict mai vechi şi a cărui poziţie de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD era o garanţie a blocării ascensiunii lui Hrebenciuc.
Ascensiunea sa ar putea fi totuşi blocată de Miron Mitrea, recent reactivat de Ponta, cu care liderul PSD Bacău are, de asemenea, un conflict mai vechi.
REACTIVARE. Hrebenciuc îşi oferă serviciile lui Ponta
FOTO: CODRIN PRISECARU
CU JALBA ÎN CAPITALA EUROPEI
Victor Ponta a zburat ieri la Bruxelles pentru a obţine de la socialiştii europeni sprijin în războiul cu predecesorul său în fruntea PSD, Mircea Geoană
Marius Vulpe
Pripită", "neanalizată" şi "nefundamentată". Opiniile de acest fel legate de decizia de sancţionare a lui Mircea Geoană cu pierderea şefiei Senatului se înmulţesc în rândurile social-democraţilor.
Iritat că pesedişti cu cuvânt greu în partid se opun dorinţei sale de retaliere, liderul PSD, Victor Ponta a luat primul avion, ieri dimineaţă spre Bruxelles, pentru a obţine sprijin din partea socialiştilor europeni.
Conform unor surse europarlamentare, Ponta a obţinut o audienţă la şeful PES, Paul Rasmussen, pentru a-l turna pe Geoană ca pe un om vândut actualei puteri şi un pericol pentru USL şi, implicit, PSD.
În paralel, eurodeputaţii social-demo craţi au primit ca sarcină de partid să facă lobby anti-Geoană în rândurile colegilor din grupul socia liştilor. Victor Ponta vrea să forţeze un mesaj critic din partea socialiştilor europeni în cazul Geoană, pentru a închide gura social-democraţilor de acasă care se opun excluderii preşedintelui Senatului din partid de teama pierderii funcţiei.
Agenda oficială...
Oficial, Ponta s-a deplasat la Bruxelles pentru a discuta cu liderii socialiştilor europeni despre criza economică europeană, cu accent pe realitatea economică şi politică din România.
"Victor Ponta, împreună cu Serghei Stanisev, liderul socialiştilor din Bulgaria, a comunicat socialiştilor europeni situaţia gra velor fraude comise la alegerile organizate în acest an în Bulgaria şi, respectiv, în România, unde s-au înregistrat nereguli majore", se arată într-un comunicat PSD.
Preşedintele PSD a mai discutat cu Martin Schulz (liderul S&D) şi despre calendarul acţiunilor socialiştilor europeni din 2012, având în vedere că anul viitor vor fi organizate în România mai multe reuniuni la nivel înalt ale grupurilor socialiştilor europeni.
"Preşedintele PSD a reluat mesajul despre necesitatea promovării alternativelor faţă de politicile de austeritate din prezent, tocmai pentru a se propune un model alternativ de ieşire din criză, prin susţinerea modelului social european", se mai arată în comunicat.
…şi jalba în proţap din substrat
Ponta a profitat însă de prilej pentru a-i cere lui Rasmussen sprijinul pentru mazilirea publică a lui Geoană, susţin sursele citate. Preşedintele PSD l-a încondeiat pe predecesorul său în culorile portocalii ale PDL, sugerând că acesta nu mai face demult jocurile propriului partid şi că renegarea acestuia este absolut necesară pentru binele tuturor, ne-au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, Ponta mizează pe obţinerea unui mesaj public de susţinere din partea liderilor socialiştilor europeni şi a altor membri ai acestei grupări politice pentru a potoli spiritele încinse de acasă, unde există temerea că o eventuală retragere a sprijinului politic pentru Geoană va echivala cu piederea şefiei Senatului şi, practic, a controlului uneia din cele două camere legislative în beneficiul actualei Puteri.
STRATEGIE. Victor Ponta caută sprijin extern pentru a-l "dovedi" pe Mircea Geoană
FOTO: OCTAVIAN COCOLOŞ
Sarcină de eurodeputat PSD: lobby anti-Geoană în PES
După discuţia cu Rasmussen, Ponta i-a convocat pe eurodeputaţii PSD pentru a-i mandata să facă lobby anti-Geoană în rândurile colegilor din PES, printr-o campanie de denigrare a imaginii şi credibilităţii lui Geoană.
Astfel, europarlamentarii social- democraţi, inclusiv soţia lui Ponta, Daciana Sârbu, ar trebui să zugrăvească în culori sumbre prestaţia lui Geoană în fruntea Senatului, să sugereze jocul dublu practicat de acesta în favoarea actualei Puteri şi să marşeze pe riscul pe care-l reprezintă fostul lider pentru revenirea PSD la putere.
Totodată, eurodeputaţii ar trebui să liniştească eventualele temeri care ar putea apărea în rândurile socialiştilor faţă de adevăratele motive pentru care Ponta se încăpăţânează să vrea capul lui Geoană şi să insiste pe rocada cu Corlăţean.
Liderul eurodeputaţilor PSD, Cătălin Ivan exclude posibilitatea ca subiectul Geoană să fi fost abordat cu acesta, sau la şedinţa de grup.
"Nici vorbă de aşa ceva. Domnul Ponta a avut o întâlnire cu preşedintele PES. Nu am participat, dar cu siguranţă nu au vorbit de Geoană. Nimeni de pe aici nu este interesat de Mircea Geoană. Dacă ar fi careva interesat, decizia este tot a celor de acasă! Lucrurile sunt foarte simple: există o decizie a BPN al PSD pe care domnul Geoană nu a respectat- o şi acum riscă excluderea din partid", a declarat eurodeputatul social-democrat, pentru EVZ.
"Nimeni de la Bruxelles nu este interesat de Mircea Geoană."
CĂTĂLIN IVAN, europarlamentar PSD
Citiţi şi:
- Primarii doljeni ai PSD: îl excludeţi pe Geoană, ne excludeţi şi pe noi. Judecată, duminică la comisie. PSD Botoşani: "Nu este corect ce se întâmplă". JURNAL DE FRONT ÎN PSD, PE EVZ.RO