Folosirea continuă a telefonului mobil afectează funcţiile cognitive. Conform cercetătorilor, cei care folosesc în mod excesiv telefonul mobil întâmpină dificultăţi în a se concentra.
Fie că este vorba de o călătorie cu trenul, fie că este vorba de o cină la restaurant, pentru majoritatea oamenilor este greu să nu verifice telefonul, să intre pe internet sau pe facebook-ul.
Dacă această hiperactivitate online este obositoare, nu este surprinzător că cei care utilizează în mod excesiv internetul, au probleme cu concentrarea şi nu pot fi atenţi la ceea ce se întâmplă în jur, relatează independent.co.uk.
Noi studii arată că cei care folosesc frecvent telefonul mobil şi internetul se concentrează mai greu şi pot uita mai repede lucruri importante precum o întâlnire, o zi de naştere sau pot părea distraşi şi visători în timpul conservaţiilor zilnice.
Conform cercetătorilor, cu cât un om este obişnuit să folosească mai mult internetul şi telefonul mobil, cu atât este mai predispus la afecţiuni ale aptitudinilor cognitive. Aceştia pot face o serie de confuzii, nu conştientizează ce se întâmplă în jurul lor, pot uita chiar motivele pentru care au mers într-un anumit loc.
Cercetătorii au ajuns la concluzii similare în ceea ce priveşte folosirea telefonului mobil fără acces la internet. Cei care folosesc telefonul mobil în exces, pentru conversaţii, sunt de asemenea predispuşi la dificultatea de a se concentra şi pot fi uşor distraşi.
Oamenii care suferă deja de probleme ale concentrării, utilizarea tehnologiei moderne are un impact mai puternic, sunt mai afectaţi decât ceilalţi.
Dr. Lee Hadlington a început o nouă cercetare, prin intermediul căreia doreşte să studieze în detaliu această problemă şi să găsească soluţii.
“Felul în care ne afectează utilizarea tehnologiei moderne reprezintă un domeniu prea puţin explorat. Acesta este un domeniu important, întrucât folosim zilnic telefoanele mobile. Nu ştim exact cum sunt afectate funcţiile cognitive, însă ştim că un număr tot mai mare de oameni folosesc în mod excesiv telefonul “ a declarat aceasta.
Studiul a cuprins 107 bărbaţi şi 103 femeie, cu vârste între 18 şi 65 de ani, care petrec în jur de 23 de ore pe internet într-o săptămână. Aceştia au răspuns la întrebări prin care a fost testat gradul lor de concentrare.