USR-PLUS a găsit buba României: Doamna Dragu nu poate fi președinta Senatului, ci numai președintele Senatului

Responsabilii guvernului cu atragerea banilor europeni, vicepremierul Barna și ministrul Ghinea, erau chiar amuzanți când se scremeau luni seara să convingă că totul e ok cu Planul de Reziliență, respins de Bruxelles, dacă situația nu ar fi maro.

Dan Barna a spus că nu există nicio greşeală în ceea ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind vorba doar despre „o etapă de consultări”.

Așa de în regulă e Planul trimis la Bruxelles încât guvernul îl va redepune la Comisie tocmai pe 31 mai.

„În discuţia cu preşedintele, cu domnul Orban, cu domnul prim-ministru şi cei doi vicepremieri am convenit ca mâine, în întâlnirea pe care o să o am cu vicepreşedintele Verstager al Comisiei Europene, să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR", a declarat Ghinea.

Dar ce să vezi, planul era ca PNRR să fie depus până pe 30 aprilie, după cum a arătat Ghinea în continuarea declarației de luni seara:

„Continuăm discuţiile pe toate proiectele şi pe toate componentele. Comisia Europeană are genul ăsta de dialog cu toate statele membre. Deocamdată un singur stat a depus. Pariul meu este că vom avea mai multe state care vor trimite după 30 aprilie decât state care vor trimite înainte”.

Deci, nu sunt probleme, dar guvernul mai are nevoie de mai mult de o lună pentru a drege busuiocul.

Ministrul Proiectelor Europene a găsit și vinovatul că i-a schiopătat proiectul trimis la CE:

„Nu s-a greşit. Este o distanţă foarte mare pe care trebuie să o recuperăm de capacitate administrativă, de capacitate de a propune proiecte şi am făcut eforturi fabuloase în aceste trei luni, împreună cu echipa din minister, şi cu toate ministerele de linie. (...) În afară de faptul că PSD vrea să puncteze nişte puncte la isterie, nu e niciun motiv de îngrijorare”.

S-a înțeles? PSD e de vină!

Asta se întâmpla luni, la ieșirea de la Cotroceni, unde președintele convocase, încă de săptămâna trecută, o ședință de lucru cu premierul, vicepremierii, președintele PNL și ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru îmbunătățire PNRR în așa fel încât să fie, în cele din urmă, acceptat de Comisia Europeană.

Mai pe seară, la o televiziune de-a lor, progresistă, Dan Barna a insistat că totul e ok, dar există totuși un „dar”, sistemul de irigații.

„Comisia Europeană a apreciat unele componente (din proiectul prezentat de România al PNRR - n.r.): partea de educaţie, partea de infrastructură de sănătate, partea de feroviar, partea de împăduriri, adică sunt miliarde importante acolo şi în ceea ce înseamnă partea de împăduriri şi în ce înseamnă partea de construcţia de spitale, reforma în educaţie, toate lucrurile acestea sunt considerate de Comisie ca fiind suficient de mature şi suficient de bine închegate astfel încât să se regăsească în forma finală a programului”, a spus Barna.

El a adăugat, potrivit Agerpres, că în privinţa PNRR „mai trebuie discutat pe zona de irigaţii, infrastructură pe agricultură”.

Dacă pe partea de împăduriri chestia e ok, atunci liderii USR-PLUS, în frunte cu Barna și Ghinea, au toate motivele să deschidă șampania.

Și iată de ce!

Citez dintr-o anchetă publicată de bugetul.ro pe 27 martie 2021:

„Informații de ultimă oră au intrat în posesia Bugetul.ro! USR-PLUS ar pregăti un tun de proporții, sub coordonarea vicepremierului Dan Barna și a ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cel despre care se spune că preia ușor-ușor puterea în interiorul partidului.

Concret, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ar urma să aloce fonduri impresionante, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, unor ONG-uri de casă, spun sursele Bugetul.ro.

Astfel, ar urma să se „sifoneze” sume enorme.

La 22 februarie a.c., Florin Stoican, președintele asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești, anunța, pe Facebook, că a cerut, prin PNRR, 1 miliard de euro pentru ariile naturale și pădurile protejate și 200 de milioane de euro pentru rețeaua națională de arii naturale urbane.

Mai mult, pentru programul național de împădurire i s-a promis încă 1 miliard de euro.

Atenție! După spusele lui Florin Stoican, vorbim de 2,2 de miliarde de euro, prin PNRR, pentru Kogayon și P.N. Văcărești. Asta în condițiile în care România are un buget alocat estimat de 30,4 miliarde euro destinat instrumentului de finanțare Mecanismul de redresare și reziliență”.

Și cum toate vin de se leagă, mai devreme sau mai târziu, tocmai v-am prezentat motivul pentru care USR-PLUS ține cu dinții să fie la butoanele PNRR.

Dacă nu mă credeți pe mine, iată ce declara marți liderul deputaţilor USR-PLUS, Ionuţ Moşteanu:

„S-a discutat foarte clar, în decembrie, când s-a format coaliţia - coordonarea acestui plan este la Ministerul Proiectelor Europene, la ministrul Cristian Ghinea. Nu este nicio altă discuţie, chiar dacă au fost voci. Am stabilit la început de drum, când am pornit împreună în această coaliţie, de ce bucăţică din această poveste ne ocupăm fiecare dintre noi. PNRR este la ministrul Cristian Ghinea”.

Măcar băieții ăștia de la USR-PLUS sunt consecvenți, am putea zice.

Dar, nici asta nu stă în picioare când ne amintim ce scria Cristian Ghinea pe contributors.ro, în 5 iunie 2012, despre băltoaca intitulată pompos Parcul Național Văcărești:

„Eu nu înțeleg faza cu Rezervația Naturală în oraș. Sunteți nebuni? Adică vor fi aproape 200 de hectare de buruieni, lăstăriș si animale sălbatice de câmpie pe care le vor călca mașinile când scot nasul din habitat? Care știți animale sălbatice de câmpie altele decât vulpi, ridicați mâna sus! Da, nu e ca în filmele de pe Discovery!

Ca să nu mai zic de drama oamenilor ălora care nu-și vor mai vedea proprietățile pt. că vrea guvernul să salveze păsările.

Dom`le, dar păsările alea fix numai în oraș pot sta? Semicentral așa, cu vedere la Rezervație? La mine la țară – 50 de km de Bucuresti – sunt pline bălțile de păsări, pariez că sunt aceleași”.

Au trecut nouă ani de când Cristian Ghinea făcea de râs Parcul Național Văcărești… Acum, când e ministrul Investițiilor, un site serios scrie că vrea să bage sute de milioane de euro, bani europeni, în el.

Nu e greu de ghicit de ce s-a răzgândit, nu?

Cine împarte parte-și face, spune o vorbă veche, care, pun mâna în foc, s-a auzit și la Bruxelles.

Dar cum USR-PLUS a rezolvat problema PNRR încă de luni seara, marți ne-a oferit o temă care chiar merită să ne îngrijoreze.

Anca Dragu, preşedintele Senatului României din partea USR-PLUS, a anunțat că  România se situează pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte indicele egalităţii de gen.

Și dacă am avea doar problema asta…

Ea a menţionat că speră ca feminizarea meseriilor în România să devină un lucru normal, la un moment dat.

„Ştiţi că în România, în continuare, se spune „preşedinte”, „doctor”…

La doctor mi se pare şi mai grav, pentru că femininul „doctoriţă” este un feminin diminutiv, aşa, puţin „cute”. Femininul „doctoră” este puţin folosit...

Odată cu preluarea de către mine a acestei funcţii de preşedinte al Senatului, am avut dispute fantastice cu colegi, jurişti, lingvişti, dacă putem spune „preşedintă a Senatului”.

S-a venit cu argumente din Constituţie, că nu e constituţional şi s-a iscat o nebunie totală cu această ocazie.

Eu sper ca uşor, uşor, ca această feminizare a meseriilor să fie un lucru normal. Orice femeie poate fi preşedintă, avocată, ministră...

La ministru e şi mai grav, pentru că femininul „ministresă” sună absolut bagatelizant. România mai are de făcut paşi semnificativi”, a subliniat şefa, pardon, șeful Senatului României.

Vedeți unde e buba României?

Și noi care ne făceam griji că întârziem cu aducerea celor 30 de miliarde de euro de la UE în țară…