USR ia obiceiuri de la PSD. Înregistrări, scrisori și conflicte pentru primele posturi la Bruxelles

USR ia obiceiuri de la PSD. Înregistrări, scrisori și conflicte pentru primele posturi la Bruxelles

Competiția pentru un loc în Parlamentul European nu este acerbă doar în partidele tradiționale. Mai nou, în USR a izbucnit un scandal pentru criteriile care aduc un loc eligibil pe listă. Cei 82 de candidați care vor să ajungă la Bruxelles se află în campanie internă. Aceștia merg la filialele din teritoriu și încearcă să-i convingă pe cei aproximativ 5.000 de membri să-i susțină. Votul se va desfășura electronic, la fi nalul lunii noiembrie.

Președintele USR, Dan Barna, aflat la un teambuilding al Diaspora, la Barcelona, cu simpatizanți și membri USR, și-a nominalizat preferații pentru PE, după ce a fost întrebat de public. Favoriții lui Barna sunt Cristian Ghinea, Vlad Botoş (USR Arad), Radu Mihaiu (USR Sector 2), Iulian Lorincz şi Emanuel Stoica (USR Diaspora). Zeci de membri au reacționat și au trimis o scrisoare în care îi reproșau liderului că s-a antepronunțat și că și-a nominalizat favoriții.

 

„Oamenii noi” s-au supărat

Ne puteți urmări și pe Google News

O scrisoare deschisă, semnată de 100 de membri USR, a circulat pe grupurile partidului, la fel ca filmarea cu Barna, de la Barcelona, care a fost ștearsă. Aceștia i-au transmis președintelui că se așteptau să fie echidistant și să nu-și exprime public susținerea pentru anumiți candidați. „Noi suntem o parte din „oamenii noi”, aceia care nu au mai făcut vreodată politică, aceia care au un loc de muncă și care rup din timpul lor, după orele de lucru, pentru a participa la acțiuni sau pentru a face campanie. Și noi considerăm că USR, tocmai prin promovarea oamenilor noi, va reuși la viitoarele bătălii electorale”, se arată în scrisoare.

 

82 de candidați și 2 posturi

Poll of Polls a realizat proiecția pentru următoarele alegeri europarlamentare, iar USR apare cu 2 europarlamentari. Deputata USR Lavinia Cosma a declarat, ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că nu va fi influențată de opinia președintelui și că va vota în funcție de campania internă a celor 82 de candidați. „Nu cred că Dan Barna înclină balanța. Candidații sunt în campanie și asta e tot ce contează. Asupra mea nu are niciun impact (n.r. opinia lui Barna). Vom vedea rezultatele, dacă vorbele lui au avut sau nu efect, dacă oamenii nominalizați de el vor câștiga”, a spus deputata.

 

Din greșeli se învață

Deputatul USR Lucian Viziteu a declarat, ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că președintele partidului nu a procedat corect când și-a nominalizat favoriții, chiar dacă a făcut-o în numa personal. Întrebat dacă președintele formațiunii ar trebui sancționat, deputatul a spus că nu ar trebui. „Un președinte ar trebui să fie al tuturor. Nu trebuia să-și spună favoriții. Nu e cazul de sancțiuni, pentru că este prima dată. Vom învăța din astfel de scăpări”, a susținut deputatul.

 

USR, partidul online

Deputatul Cristian Seidler dădea de înțeles, pe profilul său de Facebook, că empatizează cu semnatarii scrisorii și că există tabere în partid. Seidler transmitea prietenilor din online că președintele a preferat să numească printre preferați persoane care au lucrat pentru USR și nicio femeie.

Contactat de Evenimentul zilei, Cristian Seidler nu a vrut să comenteze mesajul transmis pe Facebook și a spus că nu a inițiat și nu a semnat scrisoarea. Deputatul a declarat că „lucrurile se rezolvă în familie și nu în public”, deși peste câteva luni va începe o campanie electorală, la care a spus că va participa. „Pe chestiuni interne, fac declarații interne, lucrurile se rezolvă în familie, nu în public. Pe Facebook am avut o reacție internă. Voi sprijini candidații USR, oricare ar fi numele lor. Sunt mult mai bine pregătiți ca cei trimiși de vechea clasă politică. Am câțiva favoriți. Nu voi spune public cine sunt. Eu cred că avem șanse la 4 europarlamentari. Sper să obținem chiar 20 la sută din voturi” a spus deputatul.

 

A răspuns la o întrebare

Dan Barna ne-a declarat, ieri, că în partid este în plină desfășurare campania internă, iar scrisoarea contestatarilor „trebuie privită în acest context”. „Câțiva colegi și unii candidați au fost nemulțumiți că am răspuns unei întrebări, dacă îmi este indiferent cine va fi pe lista sau dacă am candidați preferați. Am explicat criteriile mele personale dând câteva exemple”, a spus liderul USR. Barna a mai spus că scrisoarea a fost trimisă intern, colegilor, iar campania își continuă traseul, până la finalul lunii. „USR este un partid democratic, membrii care au păreri diferite de președinte nu riscă să fie dați afară, ca în alte partide. Este un exercițiu de democrație și transparență, pe care îl considerăm normal”, a conchis președintele.