USL pune batista pe ţambal în Bucureşti pe timpul verii

Adâncite de lupta pentru impunerea propriilor oameni pe listele cu candidaturi ale USL, conflictele surde dintre liberali şi pesedişti sunt înăbuşite de Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Niciun scandal nu este permis în USL până ce co-preşedinţii Victor Ponta şi Crin Antonescu nu decid în toamnă cum se împart candidaturile la CJ-uri şi primăriile reşedinţă de judeţ, în urma analizei sondajelor comandate de ambele părţi.

Potrivit unor surse din interiorul alianţei, cine va întreţine focare de conflict riscă să piardă sprijinul partidului de provenienţă la alegerile locale. Avertismentul a fost imediat ascultat. Liberalul Relu Fenchiu şi social-democratul Dan Tudorache au făcut pasul înapoi.

La sectorul 1, viceprimarul şi liderul organizaţiei PSD, Dan Tudorache, "şi-a rupt dinţii" deocamdată în confruntarea cu liberalul Andrei Chiliman. Deşi a încercat să-l atragă pe Chiliman într-un conflict, care să fie rezolvat în favoarea sa prin medierea co-preşedinţilor USL, Ponta şi Antonescu au ignorat semnalele lui Tudorache, de dragul prezervării liniştii USL în vacanţa parlamentară.

Sectorul 6 reprezintă o altă potenţială sursă de probleme pentru USL. Încurajat din umbră de primarul de la 5, Marian Vanghelie, senatorul Gabriel Mutu îşi face campanie de mai multe luni în acest sector, pregătindu-şi terenul pentru o candidatură la primăria controlată în prezent de Poteraş.

Deţine capacitatea financiară de a-şi finanţa propria campanie şi, potrivit unui sondaj comandat de Vanghelie la nivelul Bucureştiului, Mutu ar avea şanse să-l bată pe Poteraş la alegerile din 2012, ne-au declarat surse social-democrate.

Mână moartă

Planurile celor doi social-democraţi sunt însă în pericol de a fi dejucate de calculele co-preşedinţilor USL. PSD şi-a arondat, la nivel neoficial, candidaturile pentru primăriile de sector 1, 5 şi 6. Cu un Liviu Negoiţă greu de bătut la sectorul 3, Ponta, asistat de Adrian Năstase, nu este dispus să susţină un candidat la sectorul 6 care, în caz de succes, ar întări influenţa lui Vanghelie la nivelul Bucureştiului. De aceea, Ponta ar prefera să susţină un candidat perdant, precum veşnicul candidat Dan Darabont, decât să-i cânte în strună lui Mutu şi Vanghelie.

Jocul este complicat şi de interesele PNL. Mână dreaptă a liderului Crin Antonescu, şeful de la PNL sector 6, Rareş Mănescu şi-a strâns deja echipă de campanie pentru viitoarele locale. Potrivit unor surse liberale, Rareş Mănescu s-ar bucura de o cotă de puţin peste 40% în sondaje, a cheltuit deja bani în câteva acţiuni electorale mascate şi nu se va da fără luptă la o parte pentru a face loc unui candidat comun venit din zona PSD.

NEÎNŢELEGERI CU PC

Relu Fenechiu face un pas înapoi: "Am fost înţeles greşit"

O altă zonă cu potenţial conflictual este USL Iaşi. Invitat de liderul PC, Dan Constantin, să nu mai vorbească “prostii" şi să se supună disciplinei de partid şi protocolului USL, liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu susţine că a fost înţeles greşit.

“Accept sfaturi legate de disciplină numai de la colegii de partid. Domnul Constantin, mai tânăr şi mai neexperimentat, a muşcat din nada întinsă de unii ziarişti, interesaţi de o încăierare politică. Şi domnul Ponta a spus că afirmaţia a fost corectă, numai liderul PC s-a supărat. Eu am spus răspicat că există posibilitatea ca 30 de pesedişti sau liberali să ocupe poziţiile fruntaşe în sondaje şi că, din cauza protocolului, 10 din ei vor fi excepţia de la regulă: vor fi siliţi să renunţe să candideze. Principiul 20 la 21 rămâne. Nu este negociabil" a explicat, pentru EVZ, deputatul PNL.