Alianţa aflată la guvernare susţine că niciodată nu s-a pus problema schimbării componenţei CCR, deşi luni seara liderul PNL a spus că Parlamentul a numit şase judecători şi are dreptul să-i revoce. Pentru USL, în acest moment, soluţia este restrângerea atribuţiilor CCR, astfel încât să nu se mai pronunţe pe hotărâri ale Parlamentului, cum ar fi suspendarea preşedintelui României.
Întrebarea zilei este: "Schimbă azi Guvernul regulamentul Curţii Constituţionale printr-o ordonanţă de urgenţă?". Aseară, USL a precizat într-un comunicat remis presei că "niciun moment nu s-a pus problema schimbării judecătorilor Curţii Constituţionale".
USL susţine în comunicat: "Uniunea Social Liberală constată existenţa unor preocupări în spaţiul public la intenţia operării unor schimbări la Curtea Constituţională, mai previs cu privire la revocarea din funcţie a unor judecători ai Curţii. Dorim să subliniem clar că în niciun moment nu s-a pus problema ca USL să iniţieze revocarea vreunui judecător al Curţii Constituţionale. Prin urmare, aceste temeri sunt neîntemeiate".
Comunicatul USL vine după ce co-preşedintele acestei alianţe politice, Crin Antonescu, afirmase la Antena 3, în cursul serii de luni, 2 iulie, că "miza principală este schimbarea componenţei acestei Curţi". Preşedintele PNL s-a pronunţat fără echivoc pentru această soluţie:
"Miza principală, sub o formă sau alta, este intrarea în normalitate a Curţii Constituţionale. Mai explicit, înseamnă schimbarea componenţei acestei Curţi. Presupun, pe scurt, că Parlamentul care a numit şase judecători din nouă are dreptul să-i revoce. Eu, Crin Antonescu, consider că în actuala componenţă Curtea Constituţională este o ruşine. Nu putem face nimic în această ţară cu o asemenea Curte".
Planul însă s-a schimbat în cursul serii de ieri, premierul Victor Ponta declarând azi-dimineaţă, înainte de a intra în şedinţa de Guvern, că a cerut ministrului Justiţiei să retragă din ordinea de zi orice sesizări privind propuneri de revocări a judecătorilor CCR. Pentru a duce la bun sfârşit planul de suspendare al preşedintelui Traian Băsescu, USL poate retrage anumite atribuţii ale Curţii Constituţionale, fără a mai fi nevoie să schimbe judecătorii. În şedinţa de Guvern de astăzi se poate modifica Legea de funcţionare a CCR astfel încât Curtea să nu mai aibă aviz obligatoriu pe hotărârile Parlamentului, ci aviz consultativ.
Practic, CCR se va putea pronunţa doar pe legile emise de Parlament, nu şi pe hotărâri cum ar fi înlocuirea preşedinţilor celor două Camere.