După ce Bruxelles-ul le-a dat peste degete, liderii USL vor să-şi atingă scopul prin tot felul de tertipuri organizatorice.
USL vrea cu orice preţ să fure startul la referendumul de demitere a preşedintelui României. După ce Victor Ponta a fost somat de Comisia Europeană să respecte deciziile Curţii Constituţionale, inclusiv cea referitoare la prezenţa a jumătate plus unu din numărul alegătorilor pentru ca referendumul să fie validat, actuala putere a pus la punct o strategie menită a-i maximiza şansele în faţa şefului statului. Mai mulţi lideri importanţi ai PSD au anunţat intenţia de a organiza referendumul în două zile, pe 28şi 29 iulie, în ciuda faptului că Parlamentul a decis deja, graţie votului USL, că plebiscitul va avea loc doar pe 29 iulie. Tonul a fost dat de senatorul PSD, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. "E posibil, e raţional, până la urmă, decizia ne aparţine. Vom vedea, nu ne-am întâlnit încă în niciun for de conducere al USL-ului şi nu văd ce ar fi aici neclar sau neconstituţional. E dreptul Parlamentului să decidă. El a decis data de 29, poate să decidă încă o zi, ca oamenii să nu fie presaţi de timp, de împrejurări, e şi căldura aceasta pe care o resimţim cu toţii. Eu cred că e raţional şi şanse pot fi, dacă decizia va fi luată în sensul ăsta, lucrurile se pot aranja", a spus Sârbu, la RFI. Ministrul de Interne, Ioan Rus, a percutat foarte repede anunţând că "dacă Parlamentul va modifica într-un fel sau altul (organizarea referendumului - n.r.), noi suntem pregătiţi". În PSD este luată în calcul inclusiv organizarea a două referendumuri, lucru devoalat de deputatul PSD, Mugurel Surupăceanu, în emisiunea lui Robert Turcescu, de la B1TV. El a vorbit despre posibilitatea repetării referendumului, explicând că Parlamentul va avea ultimul cuvânt, după ce Curtea Constituţională va analiza legalitatea referendumului. Propunerea USL a fost catalogată de prim-vicepreşedintele PDL Mihai Stănişoară drept "o idee năstruşnică". "Este limpede că se doreşte fraudarea acestui referendum. Ştim foarte bine din experienţa altor alegeri pe care le-a organizat USL ce se întâmplă noaptea şi credem că orice proces corect trebuie să se desfăşoare la lumina zilei şi nu noaptea când este clar că vor frauda şi vor fura", a spus Stănişoară. Votul Diasporei, îngrădit Ministerul de Externe a stabilit lista secţiilor de votare din străinătate. Numărul acesta este mult mai mic comparativ cu 2009, pentru a îngrădi accesul la urne a românilor din Diaspora, favorabili lui Traian Băsescu. Astfel, pentru referendum, vor exista 150 de secţii în întreaga lume, dintre care 8 în teatrele de operaţiuni în care România are trupe. 9 secţii vor fi în Spania, 7 în Italia, 5 în Franţa, 5 în Republica Moldova, câte 3 secţii de votare în Rusia şi Ucraina, iar alte trei secţii vor funcţiona în Germania. În Canada şi în SUA vor exista câte 4 secţii pentru referendum. În 2009, la prezidenţiale, MAE a organizat 294 de secţii de votare în străinătate: 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, 9 în Franţa, 3 în Ungaria, 5 în Germania, 3 în Rusia, 4 în Canada şi 28 în SUA.
În 2003, PSD a fugărit alegătorii cu urna
Mircea Marian Pentru modificarea Constituţiei, Guvernul Năstase a oferit lemne votanţilor. Nu este prima oară când PSD inventează reguli noi pentru a manipula un referendum. Scrutinul pentru aprobarea modificărilor la Constituţie, organizat în 2003 de către Guvernul Năstase, a ţinut două zile - 18-19 octombrie - şi a fost marcat de nenumărate incidente, care au pus sub semnul întrebării legitimitatea sa. În final, guvernul Năstase a obţinut o prezenţă de circa 55%, din care aproape 90% au votat pentru schimbarea legii electorale. Activul de partid şi de stat a declanşat, în 2003, o adevărată vânătoare de votanţi, în dorinţa de a atinge pragul de prezenţă. Primarul de atunci al Bacăului, celebrul Dumitru Sechelariu, a organizat o tombolă, astfel încât în fiecare din cele 73 de secţii de vot putea fi câştigat un televizor. Fiecare alegător, după ce vota, urma să primească un bilet la tombolă, care trebuia completat şi introdus într-o altă urnă. Până la urmă, Biroul Electoral Judeţean a scos urna cu tombola din secţia de votare. Romsilva a anunţat că va oferi drept premiu lemne, în localităţile cu cea mai mare prezenţă. Primarul sectorului 5 - acelaşi Marian Vanghelie - dorea şi el să organizeze o tombolă, premiul fiind o Dacie, dar a renunţat. În Vrancea, primarii mergeau din casă în casă, însoţiţi de preot şi poliţist. În Bucureşti, la un supermarket din Berceni, cumpărătorii erau invitaţi, la plecare, să voteze la urna aflată în incinta magazinului. Tot în acel sector, un reprezentant al Secţiei de votare 616 umbla cu o urnă volantă prin Piaţa Big Berceni. Urna mobilă s-a plimbat şi prin Ardeal, scria Evenimentul Zilei, la 20 octombrie 2003.