USL este de o lună în scădere

Un sondaj de uz intern al PDL arată că scorul USL era, încă din iunie, la sub 50%.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, USL ar obţine 49%. Pe locul doi s-ar clasa PDL cu 19% şi Partidul Poporului (PP) – 6%, relevă un sondaj realizat de CSOP în perioada 10 – 24 iunie 2011. Celelalte formaţiuni politice au obţinut 5% sau mai puţin.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este personalitatea cu cea mai ridicată cotă de favorabilitate (51%), în sondajul CSOP. Este urmat de Crin Antonescu cu 46%, Victor Ponta – 40%, Traian Băsescu – 29%, Elena Udrea – 16% şi Emil Boc – 14%.

PDL, identificat cu dreapta

La întrebarea "Care este singurul partid de dreapta?", 37% dintre respondenţi au indicat PDL, în timp ce 13% au răspuns USL, 2% - PP, tot 2% - PRM şi 1% UDMR. 6% ar fi ales un alt partid, 13% nu sunt hotărâţi, iar 26% nu au ştiut ce să răspundă.

România merge într-o direcţie greşită cred 80% dintre respondenţi, în timp ce doar 15% au spus că ţara noastră merge într- o direcţie bună, iar 5% nu au ştiut sau nu au dorit să răspundă. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane în perioada 10-24 iunie şi are o marjă de eroare de 3%.

USL, trend descrescător

Că USL se află sub 50% în intenţia de vot, o relevă şi un sondaj de opinie naţional, realizat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS), în perioada 27 iunie -7 iulie 2011, publicat cu o zi în urmă de "Evenimentul zilei".

Potrivit sondajului IRSS, USL ar obţine 49,50% . Pe locul doi s-ar afla PDL cu 22,50%, urmat de UNPR cu 7,80% şi UDMR – 5,70%. Candidaţii PRM ar fi votaţi de 4,60% dintre respondenţii sondajului, PNG – 1,70%, PP – 5,20% şi alte partide 3%. Nu ar merge la urne 21,9% dintre cei chestionaţi, iar 10,1% sunt nehotărâţi. Sondajul IRSS a fost realizat în perioada 27 iunie -7 iulie 2011, telefonic, pe un eşantion de 890 de persoane adulte.

În ultimele două luni, USL a pierdut patru procente în intenţiile de vot. Într-un sondaj intern realizat de CSOP, comandat şi făcut public de senatorul PDL Radu Berceanu la Convenţia Naţională a PDL din mai, alianţa USL era cotată cu 53%, urmată de PDL cu 19%, PP – 11% şi UDMR 5%.

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI

78% susţinere pentru confiscarea averilor ilicite

Modificările constituţionale propuse de preşedintele Traian Băsescu sunt sprijinite de majoritatea celor intervievaţi de CSOP. Astfel, 78% dintre respondenţi susţin confiscarea averilor ilicite, iar 77% vor parlamentari fără imunitate. 70% dintre cei intervievaţi îşi doresc un Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari, şi tot atâţia spun că ar trebui să facem împrumuturi externe doar pentru investiţii.

Potrivit CSOP, 68% sprijină propunerea de majorare a perioadei de reţinere de la 24 la 48 de ore, iar 63% sunt de părere că şedinţele CSM ar trebui să fie publice. Pentru includerea în Constituţie a ţintei de deficit bugetar de maxim 3% s-au pronunţat 48%.

Cu câteva zile înainte de vacanţa parlamentară, Traian Băsescu a prezentat în Parlament propunerile de revizuire a Constituţiei. Preşedintele le-a cerut aleşilor să găsească o soluţie pentru transpunerea în legislaţia românească a deciziei JAI, referitoare la confiscarea averilor obţinute ilicit. Totodată, şeful statului a susţinut necesitatea schimbării structurii Parlamentului, întrucât cele două camere se comportă ca un sistem monocameral, prin adoptarea tacită a legilor, şi a subliniat că este esenţial, pentru credibilitatea Parlamentului, capitolul privind imunitatea.

70% dintre respondenţi vor un Parlament unicameral