USL ţine motoarele turate pentru suspendarea preşedintelui. Şedinţă nocturnă în Kiseleff

USL îl ameninţă voalat pe Traian Băsescu cu suspendarea şi încearcă să ţină Parlamentul în sesiune extaordinară prelungită, în ciuda faptului că nu are ce pune pe ordinea de zi a acesteia. Mai mult, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a atacat violent Curtea Constituţională, spunând însă că USL are ac de cojocul acesteia.

UPDATE 3: Liderii USL se adună la această oră într-o şedinţă pentru a-şi pregăti strategiile privind sesiunea extraordinară de mâine. UPDATE 2: Crin Antonescu a dat de înţeles că judecătorilor CCR li se pregăteşte ceva. "Parlamentul, Guvernul împreună pot să îi revoce pe judecătorii CCR. Dacă nu, această ţară nu poate fi guvernată, pentru că nu putem vorbi de suspendarea lui Traian Băsescu, de suspendarea Robertei Anastase. În actuala ei componentă, CCR este o ruşine. Vă pot argumenta asta prin câteva decizii atât de străvezii, partizane şi probabil comandate pe care le-a dat CCR. Cum să guvernezi o ţară când ţie îţi interzice Curtea Constituţională, un Zegrean, să te duci la Bruxelles? Când tu eşti prim-ministru, ai votul Parlamentului", a declarat Crin Antonescu la Antena 3. UPDATE 1: Victor Ponta, care face turul grupurilor parlamentare, s-a întâlnit cu Vasile Blaga. La ieşire, el a declarat că nu i-a reproşat proaspătului preşedinte al PDL declaraţia de dimineaţă: "Aşa e când laşi copiii să conducă ţara", deşi aceasta îl viza. "Dacă vă uitaţi la părul meu care se albeşte în ultimele cincizeci de zile... aş vrea eu, dar nu mai sunt copil", a spus el. Antonescu nu mai are răbdare "Guvernul care ne exprimă pe noi ca majoritate parlamentară şi legitimat prin votul popular de pe 10 iunie este într-o situaţie foarte gravă şi este obstrucţionat de o serie de instituţii, mai ales de Preşedinţia României", a afirmat liderul PNL. Crin Antonescu a acuzat că în acest context continuă "batjocura" la adresa Executivului prin referirile la ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei "Batjocura chiar şi astăzi, la un fapt normal, învestirea unui ministru la Educaţie, doamna Andronescu, batjocura continuă - campania internă şi internaţională, orchestrată direct de preşedinte şi probabil de instituţii aflate încă sub comanda sa, este în desfăşurare şi într-un permanent crescendo", a mai spus liderul PNL. El a precizat că problema USL din punct de vedere politic este legată de cum se pot crea condiţiile normale, instituţionale ca Guvernul să îşi poată face datoria sau dacă social-democraţii şi liberalii pleacă în vacanţă şi lasă "acest Guvern anchilozat pradă tuturor acestor campanii care nu intră în vacanţă, conduse de instituţii şi oameni care nu intră în vacanţă". Deşi anumite afirmaţii ale preşedintelui PNL s-au învârtit aluziv în jurul suspendării lui Băsescu, acesta nu a fost explicit. "Problema se pune dacă Parlamentul, majoritatea parlamentară, îşi asumă sau nu rolul de a pune în ordine aceste chestiuni. Asta este întrebarea la care, respectând Constituţia, respectând legi în vigoare, respectând angajamentele noastre politice, putem răspunde sau nu", a spus Antonescu.

Parlamentul se va reuni mâine în sesiune extraordinară, începând cu ora 10,00, pentru discursul premierului Victor Ponta, precum şi pentru a discuta despre desemnarea conducerilor SRR şi SRTV. Sesiune extraordinară fără agendă Potrivit unor surse parlamentare, în cadrul şedinţei conducerii Parlamentului, reprezentanţii USL şi-a exprimat dorinţa de a se prelungi seasiunea extraordinară până la sfârşitul săptămânii, numai că nu aveau şi o ordine de zi. Discuţia pe această temă va putea fi reluată mâine dacă USL va veni cu o agendă pentru ca sesiunea să fie necesară. Cât despre posibilitatea demarării procedurii de suspendare a şefului statului, sursele citate susţin că, deocamdată, USL nu are toate armele pregătite întrucât îi lipsesc capetele de acuzare. Pe de altă parte nu are nici pretexte pentru prelungirea sesiunii extraordonare întrucât legea uninominalului a fost declarată neconstituţională în întregime, legea neputând fi rediscutată de Parlament deoarece motivarea deciziei CCR nu a fost publicată, şi ca atare decizia nu este oficială. De asemenea, două proiecte de lege importante în procesul de suspendare a preşedintelui aşteaptă să fie promulgate. Este vorba de proiectul care prevede că hotărârile Parlamentului nu mai pot fi atacate la Curtea Constituţională, şi cel care prevede că demiterea preşedintelui este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

CITIŢI ŞI:
  • Blaga, despre propunerea lui Ponta privind demisia sa şi a preşedintelui:Aşa e când laşi copiii să conducă ţara
    Trei lovituri într-o singură zi pentru Victor Ponta
  • Victor Ponta nu l-a convins pe Traian Băsescu să renunţe la Consiliul European
  • Reuters: Românii şi-au pierdut încrederea în politicienii preocupaţi să se certe
  • Atac pe toate fronturile împotriva lui Băsescu