Evenimentul Zilei > Politica > USL a încetat din viaţă după 3 ani si 20 de zile
USL a încetat din viaţă după 3 ani si 20 de zile

USL a încetat din viaţă după 3 ani si 20 de zile

PNL a decis aseară ieşirea de la guvernare şi ruperea USL. Antonescu l-a acuzat pe Ponta că a vrut să transforme USL în PSD-ul anilor 2000-2004.

Născută pe 5 februarie 2011 prin semnarea protocolului între PSD, PNL şi PC, USL şi-a încetat existenţa ieri, după trei ani şi 20 de zile, prin decizia PNL de a se retrage din această alianţă şi de la guvernare.
Delegaţia Permanentă a luat această hotărâre aseară, cu o majoritate covârşitoare: 187 de voturi pentru, şase împotrivă şi două abţineri. Printre cei care s-au opus, conform unor surse EVZ, au fost Radu Stroe, Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Ghişe, Andrei Gerea şi Daniel Chiţoiu.
Ca urmare a rezoluţiei adoptate cu acest prilej, miniştrii PNL vor demisiona astăzi din guvern şi partidul va trece în opoziţie. Vor demisiona şi secretarii de stat şi şefii de deconcentrate. Nu şi Crin Antonescu, din funcţia de preşedinte al Senatului. "Pentru că nu sunt în guvern", a explicat acesta scurt, subliniind că el a fost ales.
Liberalii mai cer demisia premierului Victor Ponta, care a preluat mandatul din partea unei majorităţi USL ce nu mai există. În teritoriu, organizaţiile PNL au primit liber să încheie majorităţi şi să facă alianţe cu cine poftesc. Nu în ultimul rând, Delegaţia Permanentă a decis încetarea de fapt a USL.
"Vom reveni la guvernare!"
Cuvintele de despărţire pe care preşedintele PNL, Crin Antonescu, le-a avut faţă de fostul său aliat au fost dure. "Cred că s-a ratat o şansă mare, dar am fost puşi în situaţia de a simula continuarea proiectului acceptând compromisuri inacceptabile, deşi am constatat că Ponta şi PSD nu mai au niciun fel de ezitare în tentativa de a transforma USL în PSD-ul anilor 2000 – 2004", a spus acesta.
Antonescu şi-a exprimat convingerea că liberalii vor reveni la guvernare "foarte curând, cel mai târziu până la finele anului". Acesta a promis că PNL va încerca să apere "marile valori: o democraţie politică reală, cu separaţia puterilor în stat, un stat de drept şi in dependenţa Jus ti ţiei, o economie liberă şi liberală, o administraţie performantă, dedicată cetăţeanului şi nu primarului, o politică externă care să păstreze orientările mari". "Dacă vom fi în opoziţie, sigur că în primul rând România va avea o Opoziţie, după doi ani, asta vă garantez", a comentat Antonescu.
Totuşi, PNL nu va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului. "Ne asumăm activitatea acestui guvern şi nu-i aruncăm în cap dlui Ponta lucruri care s-au întâmplat cât am fost împreună", a spus liderul PNL.

  • USL s-a rupt! PNL a decis ieșirea de la guvernare. Antonescu: „Să nu prelungim festivalul de ipocrizie”
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News