URSS în spațiul cosmic cu orice preț: drama din 1934. Cum au murit trei savanți din ambiția lui Stalin
URSS în spațiul cosmic cu orice preț: drama din 1934. Cum au murit trei savanți din ambiția lui Stalin.
La finele anului 1933, se apropia cel de-al XVII-lea Congres al PCUS. Stalin era supărat pe Voroșilov că experimentele științifice eșuaseră lamentabil. Pe atunci se dorea ca aviația să producă dirijabile care să ajungă în stratosferă. Nici testarea unui spărgător de gheață experimental nu avusese succes. Stalin tuna și fulgera, mai că nu l-a scuipat pe Voroșilov. Doar se împlineau 10 ani de la moartea lui Lenin, 17 ani de la Revoluția din Octombrie și un deceniu de la triumful bolșevicilor asupra menșevicilor și eserilor din 1923.
URSS vrea o realizare epocală dar progresele lipsesc
Temîndu-se de sancțiunea lui Stalin, care putea chiar să îl execute, Kliment Voroșilov a declarat că un grup condus de ofițerul-aviator Pavel Fedosenko (42 ani), din care mai făceau parte ofițerul aviator Andrei Vasenko (36 ani) și tehnicianul Ilia Usîskin (23 de ani), specializat în fabricarea aparatelor de măsură specifice fizicii, grup intitulat ”Osoaviahim”, testa un dirijabil menit să ajungă în stratosferă. În ianuarie 1934, Stalin a ordonat ca dirijabilul să fie îmbarcat pe o platformă de tren, la Moscova și experimentul să aibă loc, la 30 ianuarie 1934
URSS sacrifică savanți pe altarul științei
Cei trei membri ai echipei și specialiștii știau că lansarea pe vreme de iarnă a dirijabiului va fi fatală, din cauza vremii nefavorabile. Totuși, nimeni nu se putea opune lui Stalin. Dirijabilul a fost lansat într-o acțiune de anvergură, transmisă la radio. Când s-a raportat atingerea stratosferei, delegația superioară a Politburo (Biroul Politic al PCUS) a izbucnit în ovații.
Deznodământul fatal a venit, dirijabilul a intrat în jivraj (mișcare necontrolată de prăbușire din cauza acoperirii cu gheață), iar ironia sorții a făcut ca dirijabilul să își devieze traiectoria spre meridianul următor celui al Moscovei, prăbușindu-se nu departe de casa unde părinții lui Usîskin ascultau la radio informațiile despre performanța fiului lor, de numai 23 de ani. URSS a atins tratosfera, dar eroii au murit.
Au fost îngropați cu funeralii naționale, urnele cu cenușa lor, purtate de Stalin, Voroșilov și Molotov, fiind introduse în nișele din peretele Kremlinului. În pozele de arhivă, s-a văzut că unul dintre participanți, Kirov, vechi prieten al lui Stalin, era gânditor. În decembrie 1934, așa cum am arătat mai sus, avea și el să fie asasinat.