Prima adunare a creditorilor în procesul de insolvenţă a producătorului de energie electrică Hidroelectrica va avea loc pe data 29 august, termen stabilit, ieri, de Tribunalul Bucureşti, a anunţat Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica.
Totodată, Tribunalul Bucureşti a fixat ca termen pentru continuarea procedurii de insolvenţă data de 12 decembrie 2012, când administratorul judiciar va expune, în sinteză, măsurile efectuate, se arată într-o informare a Fondului Proprietatea.
Conform Legii insolvenţei, Adunarea Generală a Acţionarilor companiei va desemna administratorul special, în timp ce Adunarea Creditorilor va desemna administratorul judiciar. Principalele atribuţii ale administratorului special sunt:
- Reprezintă interesele companiei;
- Propune administratorului judiciar un plan de reorganizare a activităţii companiei;
- Administrează activitatea companiei, sub supravegherea administratorului judiciar, după confirmarea planului.
Principalele atribuţii ale administratorului judiciar sunt:
- Elaborarea planului final de reorganizare a activităţii companiei; Supravegherea operaţiunilor de gestionare a patrimoniului companiei;
- Conducerea activităţii companiei;
- Introducerea de acţiuni pentru anularea actelor frauduloase încheiate de companie în dauna drepturilor creditorilor;
- Menţinerea sau denunţarea unor contracte încheiate de companie;
- Verificarea creanţelor şi, atunci când este cazul, formularea de obiecţiuni la acestea, precum şi întocmirea tabelelor creanţelor.
Hidroelectrica, în insolvenţă
Tribunalul Bucureşti a admis ieri cererea de insolvenţă a Hidroelectrica, cerere care a fost depusă de companie la data de 15 iunie. Decizia Hidroelectrica de a solicita insolvenţa are la bază situaţia financiară a companiei, respectiv existenţa unor probleme de lichiditate pe termen scurt.
Ca urmare a admiterii cererii de insolvenţă, Tribunalul Bucureşti a desemnat EURO INSOL SPRL ca administrator judiciar interimar.
În urma deciziei Tribunalului Bucureşti, managerul Fondului Proprietatea se confruntă cu o situaţie nouă şi susţine că va monitoriza atent activităţile administratorului special şi judiciar ai Hidroelectrica.
Insolvenţa Hidroelectrica nu afectează plata dividendelor FP
"Managerul de Fond va depune toate eforturile pentru a se asigura că va exista o implementare promptă a planului de reorganizare care va genera beneficii pe termen lung pentru companie şi acţionarii săi. Managerul de Fond consideră că planul de reorganizare ar trebui să urmărească îmbunătăţirea fluxului de numerar prin creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor", spun reprezentanţii FP.
Potrivit acestora, managerul de Fond va acţiona în scopul protejării intereselor Fondului pe parcursul procedurii de insolvenţă şi ar dori ca ieşirea Hidroelectrica din acest proces să aibă loc în cel mai scurt timp posibil.
Aceştia nu preconizează ca insolvenţa Hidroelectrica să aibă un impact material asupra acţiunilor corporative ale Fondului planificate pentru acest an, inclusiv plata dividendelor, programul de răscumpărare şi listarea secundară propusă la Bursa de Valori din Varşovia.
CITIŢI ŞI:
- HIDROELECTRICA şi-a cerut insolvenţa
- Miza şi riscurile insolvenţei Hidroelectrica
- Sindicatul Hidroelectrica: Publicaţi motivele cererii de insolvenţă
- Remus Vulpescu: Hidroelectrica nu intră în faliment, ci se reorganizează
- Dedesubturile insolvenţei Hidroelectrica. De ce a ajuns perla economiei să facă "dansul ploii" la tribunal
- Moody's a retrogradat cu patru trepte Hidroelectrica
- Tribunalul Bucureşti a admis cererea de insolvenţă a Hidroelectrica