Se apropie iarna, iar condițiile meteorologice care o însoțesc vor avea un impact asupra războiului Rusiei din Ucraina. Pentru a anticipa aceste schimbări, Mick Ryan a emis câteva ipoteze privind tacticile pe care Rusia și Ucraina le-ar putea folosi pentru a profita de iarnă.
Strategia Rusiei pentru subjugarea Kievului a evoluat constant, consideră generalul în retragere Mick Ryan din armata Australiei, iar președintele rus are în vedere mai multe opțiuni viitoare pentru campania din 2023.În vreme ce iarna se apropie de Europa, Rusia caută să dețină cât mai mult teritoriu posibil în timp ce se pregătește pentru campania de anul viitor, susține experimentatul ofițer, potrivit ABC Net.
Spectrul Războiului de iarnă din 1939 dintre Finlanda și Rusia planează asupra conflictului care durează de opt luni, în timp ce experții încearcă să găsească paralele între cele două evenimente. În acel conflict, finlandezii, ca și ucrainenii de astăzi, aveau o armată mult mai mică decât cea rusă, dar au reușit să reziste unei invazii sovietice masive, ceea ce a dus la un acord de pace neașteptat.
Folosirea inteligentă a terenului și a climei le-a permis finlandezilor să depășească armata rusă. Unii observatori cred că ucrainenii, care și-au demonstrat deja abilitățile tactice pe parcursul acestui război, ar putea urma aceeași strategie ca și finlandezii în Războiul de Iarnă.
Una dintre lecțiile Războiului de iarnă este că ostilitățile dintre Rusia și Ucraina vor continua probabil și în această iarnă, în ciuda condițiilor meteorologice extreme din Ucraina.
Cele cinci elemente din posibilele strategii ale Rusiei
Mick Ryan susține că în noiembrie 2022, strategia Rusiei este compusă din cinci elemente.
- Primul pilon al strategiei ruse este narațiunea lor strategică că acesta este un război pentru a rezista agresiunii NATO. Narațiunea agresiunii NATO atrage atenția în anumite părți ale lumii, în special în Orientul Mijlociu, Asia de Sud și China.
- Al doilea element al strategiei Rusiei este războiul energetic strategic în curs de desfășurare împotriva Occidentului. Putin încă speră că va putea valorifica o iarnă rece și prețurile ridicate la energie pentru a modela opinia publică occidentală din emisfera nordică și pentru a conduce o intervenție europeană care forțează încetarea focului.
- Un al treilea aspect al strategiei Rusiei pentru Ucraina este campania sa de „bombardament strategic”. Rușii vizează orașe, infrastructură și civili.
- Un al patrulea pilon al strategiei actuale a Rusiei este mobilizarea. Deși în unele părți este haotic, programul rus de mobilizare parțială este conceput pentru a înlocui pierderile de personal și a reconstrui o armată pentru viitoarele operațiuni ofensive.
- O ultimă parte a strategiei Rusiei este de a deține teritoriul deja ocupat de forțele ruse. Aceasta include părți din cinci regiuni ucrainene și este susținută de declarația de anexare a lui Putin din septembrie.
Campania rusă din 2023, continuare a loviturilor strategice
- Prima componentă a unei campanii ruse din 2023 va fi probabil continuarea loviturilor strategice. Dincolo de infrastructura energetică, aceasta ar putea include lovituri de precizie asupra țintelor militare strategice, în special asupra centrelor logistice și de formare. Dar va căuta și să descurajeze investițiile străine în Ucraina.
Un al doilea element al campaniei ruse din 2023 vor fi operațiunile militare, care, fără îndoială, vor angaja multe trupe rusești nou mobilizate, pentru a securiza cele cinci regiuni din declarația de anexare a Rusiei. Acesta este un obiectiv politic și strategic important. Acesta va include preluarea teritoriului, dar și eliminarea partizanilor din acele părți ale Ucrainei deja confiscate.
Parte integrantă a acestui lucru vor fi încercările de a îmbunătăți eficiența câmpului de luptă a forțelor terestre și aeriene ruse. Aceasta poate include încercări de a îmbunătăți logistica și securitatea zonei din spatele frontului, integrarea forțelor aeriene și terestre și securitatea operațională.Un al treilea element al campaniei lui Vladimir Putin din 2023 va consta în activitățile politice de „rusificare” a teritoriului pe care îl controlează. Am văzut asta în locuri precum Herson și este o modalitate prin care Putin simte că își poate legitima și mai mult invazia.