O clădire din vecinătatea Halei Matache, parte a ansamblului monumental Calea Griviţei, va fi pusă la pământ. Oprescu se alege cu încă o plângere penală.
După proteste, plângeri penale şi chiar după decizii în instanţă împotriva proiectului, şantierul bulevardului Uranus înaintează cu spor. Acum câteva zile, a început demolarea unei clădiri care face parte din ansamblul monumental Calea Griviţei, construcţie situată la câţiva zeci de metri de Hala Matache.
Ieri după-amiază, clădirea era înfăşurată în bucăţi de pânză, o parte din tâmplărie fusese scoasă şi se începuse demolarea acoperişului. "Clădirea face parte dintr-un ansamblu monumental, valoarea sa de aici vine", explică Doina Vella, vicepreşedintele Asociaţiei ProDoMo. Şi imobilul aflat în imediata vecinătate - inclus în ultimul Plan Urbanistic Zonal între cele cu "valoare maximă", după cum arată arhitectul Adrian-Florin Bălteanu - se află pe lista neagră a primăriei.
"Chemat pe şantier, Inspectoratul de Stat în Construcţii a refuzat să sisteze lucrările, afirmând că este responsabilitatea Ministerului Culturii să sisteze lucrările care se fac în baza unui aviz pe care l-a dat prin structura sa locală, Direcţia pentru Cultură Bucureşti", arăta preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, într-un comunicat remis duminică.
"O mare bătaie de joc"
În aceste condiţii, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a anunţat că - dacă demolarea va continua - va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au semnat autorizaţia de construcţie. Între pârâţi, şi primarul general Sorin Oprescu. După ce a declanşat, la rândul său, o bătălie în justiţie după demolarea unui alt imobil din zonă, fostul proprietar al parterului şi subsolului clădirii de pe Calea Griviţei 119 pare împăcat cu situaţia.
Chiar dacă - spune el - a pierdut bani grei în urma "afacerii". "Am cumpărat acum opt ani. Aveam 80 de metri pătraţi de spaţii comerciale la parter şi tot atâta la subsol şi am primit în total 160.000 de euro de la primărie. Acum doi ani mi se oferise de patru ori mai mult", susţine bărbatul. Zice doar că totul a fost "o mare bătaie de joc".
În ciuda stadiului avansat al lucrărilor, şanse ca proiectul să fie oprit ar mai exista: "Eu sunt convins că înaintarea şantierului poate fi stopată. Soluţii există - una presupune ca, pe o anumită distanţă, să se construiască o bandă în loc de două", arată Nicuşor Dan, unul dintre cei mai activi adversari ai proiectului.
De cealaltă parte, edilul Sorin Oprescu se arăta hotărât, într-o şedinţă de consiliu de acum o lună, să ducă bulevardul până la capăt: "Se doreşte să rămână bulevardul în starea în care este acum? De ce? Pentru că anul trecut am cheltuit 146 milioane RON din care nouăzeci şi ceva de milioane au reprezentat exproprieri? Mi s-a spus că sunt investiţii care se pot conserva. Ce să conserv: şanţurile făcute, canalizările, stâlpii aşezaţi şi începutul construcţiei rutiere?".