Meteorologii au prelungit avertizarea cod galben de ploi

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit avertizarea cod galben de ploi până astăzi la ora 21:00. Conform meteorologilor, în cursul zilei de 25 iunie vremea se va răci accentuat în întreaga ţară şi va fi în general instabilă.

Furtuni, vijelii, grindină şi ploi abun dente în aproape toată ţara. Asta au aunţat meteorologii până astăzi la ora 21.00, fiind emisă, de altfel, şi avertizarea de cod galben. Mai mult, vremea se va răci în toate regiunile.

În Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi Maramureş, precum şi în zonele montane vor fi averse ce pot avea caracter torenţial, descarcări electrice şi intensificări ale vântului. Cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Ploaia căzută sâmbătă, la amiază, în Capitală a inundat mai multe porțiuni de pe zece străzi. Cele mai mari probleme se înregistrează în zona Pache Protopopescu şi pe Calea Victoriei. ”Mai multe echipe de intervenţie sunt în momentul de faţă pe teren. Cele mai multe probleme sunt cauzate de gurile de scurgere, care nu au fost montate aşa cum trebuie”, au explicat reprezentanții Societății Apa Nova. Un copil și doi turiști au murit după ce au fost trăsniți de fulger Ieri, fulgerele au făcut mai multe victime: un copil a murit, doi turişti polonezi au fost carbonizaţi în munţii Apuseni, un alt băiat este rănit, iar un autocar în care se aflau aproximativ 36 de copii a fost şi el lovit de un fulger.

Pentru că ploile vor fi însemnate cantitativ, mai ales în jumătate estică a ţării, unde vor cădea peste 25 de litri pe metru pătrat, hidrologii au anunţat posibile inundaţii.

ASTĂZI. Vremea va fi instabilă şi se va răci accentuat în toate regiunile, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Cerul va fi înnorat, va ploua pe arii extinse şi vor fi averse însoţite de descărcări electrice. În partea de sud-est a ţării, precipitaţiile pot lua aspect de vijelie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 şi 25 de grade Celsius, iar cele minime între 6 şi 14 grade Celsius.

MÂINE. Vremea va rămâne răcoroasă, mai ales în cursul nopţii. "În jumătatea de est a ţării, cerul va fi temporar noros şi pe arii restrânse vor cădea averse, însoţite de descărcări electrice", se precizează în prognoza ANM-ului. În restul teritoriului, cerul va fi variabil şi ploile vor fi izolate.

Mercurul termometrelor va urca până la maximum 27 de grade Celsius ziua, iar noaptea, temperaturile maxime nu vor depăşi 14.

LUNI. Şi în prima zi din săptămână, vremea va rămâne mohorătă, dar ploile se vor mai rări, au explicat meteorologii. Vremea va fi instabilă în estul ţării, unde vor cădea, temporar, averse însoţite de descărcări electrice.

În restul teritoriului, cerul va fi variabil şi izolat vor fi ploi de scurtă durată. Deşi vântul va sufla moderat, vremea nu se va încălzi, astfel că termometrele nu vor indica mai mult de 27 de grade Celsius, iar minimele se vor situa între 6 şi 14 grade Celsius.

COD GALBEN

Hidrologii au emis avertizare de inundaţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare către Administraţiile Bazinale de Ape Someş, Crişuri, Olt, Siret şi Prut cu privire la posibilele inundaţii care pot apărea în intervalul 24- 26 iunie.

"Se instituie Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (din judeţele Maramureş şi Satu Mare), pe Crasna şi Barcăul superior (în judeţele Sălaj şi Satu Mare) şi, începând de astăzi, de la ora 3.00, în bazinele superioare şi mijlocii ale râurilor Olt (în judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), Suceava şi Moldova (în judeţul Suceava), Bistriţa (în judeţele Suceava şi Neamţ), Trotuş (în judeţele Harghita şi Bacău), Putna (în Vrancea), şi Bârlad (în judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi)", au explicat specialiştii INHGA.

În documentul citat se mai menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor enumerate şi pe cursurile de apă necadastrate.