URGENȚELE medicale, pe litoral, asigurate cu AMBULANȚE CASATE și personal insuficient

Serviciul de Ambulanță al Județului Constanța (SAJ) funcționează în mijlocul sezonului estival, când pe litoral sunt sute de mii de turiști, cu personal insuficient și ambulanțe al căror termen de casare a trecut de mult. Deși a cerut MAI și ministerului Sănătății, pe durata sezonului, suplimentarea cu ambulanțe și personal din țară, conducerea SAJ, Constanța, a fost refuzată.

Peste 70% din cele 51 de ambulanțe ale SAJ Constanța sunt un adevărat pericol în trafic din cauza uzurii. Autosanitarele folosite pentru urgențe majore îndeplinesc și de două ori, normele de casare, unele având la bord și un milion de kilometri, potrivit directorului interimar al instituției, Laurențiu Bădescu.  El l-a informat pe prefectul județului Constanța, Ioan Albu, că SAJ se confruntă și cu lipsa de personal. SAJ Constanța funcționează cu un efectiv de 250 de angajați, având un deficit de 100 de persoane, asigurând, zi și noapte, intervențiile de urgență în județ dar și pe litoral în substațiile existente la Mangalia,  Eforie, Constanța,  Năvodari. In timpul verii s-au deschis două stații sezoniere la Neptun și Costinești. Parcul auto este foarte vechi și directorul Laurențiu Bădescu spune că a cerut ajutorul MAI și al ministerului Sănătății, fără nicio reacție.

Directorul SAJ Constanța s-a gândit să înființeze un atelier auto în curtea unității pentru repararea ambulanțelor. “Am trimis adrese către MAI și MS ca să ne suplimenteze cu personal, mecanici și ingineri auto, dar, din păcate, răspunsul este negativ”, spune medicul. Deși celelalte instituții, Poliția, OPC, DSV, au personal detașat pe litoral, Ministerul de Interne și cel al S ănătății au refuzat să aprobe suplimentarea cu ambulanțe și personal suplimentar pentru SAJ Constanța.“Am solicitat șapte echipaje in plus, cu ambulanță, șoferi și cu asistenți din alte județe dar răspunsul este negativ. Am specificat in adrese că avem și locuri de cazare”, i-a spus, directorul SAJ Constanța, prefectului. 

Pentru că nu are sprijin la ministerele de resort, directorul Serviciului de Ambulanță cere ajutorul Primăriei și CJ Constanța “pentru achiziționare, pe axe europene, a unor ambulanțe noi”, cum s-a întîmplat în urmă cu cinci ani. În altă ordine de idei, Laurențiu Bădescu susține inființarea unei substații a SAJ, la Mihail Kogălniceanu unde există aeroportul internațional și baza NATO. Alt argument este că, pe DN2A, între Constanța și Hârșova nu există nici un punct de asistență medicală, ambulanța ajunge greu, distanța fiind de peste 80 de kilometri.