Universitatea Politehnica Bucureşti ar putea ajunge în Belgia în 3 minute

„Teza mea de doctorat în 180 de secunde”, concurs aflat la prima ediţie în România si organizat de către Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez ar putea să ducă Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) în finala internaţională ce este programată în această toamnă în Belgia. Până atunci, reprezentanta UPB, Virginia Vasile s-a calificat în finala naţională a competiţiei ce se va desfăşura în luna aprilie la Bucureşti.

Aflată în ultimul an al ciclului de doctorat, cu o teză în cotutelă între Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB), Facultatea de Energetica şi INSA Lyon (Institutul Naţional de Ştiinte Aplicate din Lyon, Franta), laboratorul CETHIL, Virginia Vasile a ocupat locul 1 pe Bucureşti (faza regională) a concursului „Teza mea de doctorat în 180 de secunde” cu o temă legată de utilizarea purtătorilor de frig bifazici în transportul şi utilizarea frigului, pentru reducerea consumului de energie şi impactului asupra mediului. Mai exact, teza de doctorat a Virginiei Vasile, absolventă a Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), “Studiul experimental şi teoretic al comportamentului termic şi reologic al purtătorilor de frig bifazici” a fost prezentată publicului în limba franceză, într-o sinteză care, în mod obligatoriu, a trebuit să se încadreze în fix 180 de secunde. „Prezentarea în 180 de secunde reprezintă practic formatul concursului. Nu stiu de ce au fost alese 3 minute şi nu patru sau două. Probabil s-a considerat că 3 minute sunt suficiente în expunerea subiectului de cercetare în mod clar și concis” a declarat Virginia Vasile. Aceasta a adăugat că „participarea la acest concurs a reprezentat o experienţă interesantă, care mi-a permis o autoevaluare. Este foarte important să îţi dai seama dacă eşti capabil să transmiţi un mesaj clar, concis, unui public care nu lucrează în acelaşi domeniu şi dacă ştii să pui în valoare ceea ce faci. Când lucrezi în domeniul ştiintific este foarte greu să te faci înţeles de către cineva care nu are nici o legatură cu acest domeniu. Există momente când alegi fie comunicarea, fie ştiinţa, dar foarte rar pe amândoua în acelaşi dialog. Pentru mine participarea la acest concurs a reprezentat posibilitatea de a folosi cele două instrumente, comunicarea şi ştiinţa împreună.

 

 

10 concurenţi, la faza regională din Bucureşti

 

 

Acest concurs, aflat la prima ediţie în România, a  trecut de etapa regională prin cele două finale regionale organizate la Bucureşti şi la Cluj, în Capitală concurând 10 doctoranzi ce au prezentat teme variate precum ştiinţă şi tehnologie, literatură, chimie, drept sau legislaţie. Printre condiţiile impuse de această competiţie, concurenţii trebuie să se exprime în limba franceză, să fie înscriși sau să fi fost înscriși într-un program de doctorat în anul universitar în curs, și anume 2016-2017 sau să-și fi obținut doctoratul în timpul anului universitar precedent finalei internaționale, și anume anul universitar 2015-2016, să fi progresat suficient în ceea ce privește proiectul de cercetare doctorală, să reprezinte la etapa finală internațională țara în care au fost selectionați.

Performanţa obţinută de către Virginia Vasile, arată încă o dată valoarea academică a  Universităţii Politehnica Bucureşti care de-alungul timpului s-a poziţionat meritoriu pe harta Universităţilor de top din întreaga lume, fiind astfel, cred eu, un remarcabil ambasador al României şi al învăţământului românesc pe toate meridianele lumii” a declarat Mihnea Costoiu, Rector al Universităţii Politehnica Bucureşti.

La rândul său, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof.dr.ing. Adrian Badea, unul dintre coordonatorii tezei de doctorat a Virginiei Vasile a precizat că „pentru a putea prezenta importanţa şi rezultatele tezei tale într-un timp foarte scurt este important, pe deoparte un spirit de sinteză deosebit , iar pe de altă parte cunoaşterea perfectă a limbii franceze.Virginia a dovedit că le stăpâneşte pe amândouă. Ea este singura concurentă din UPB, iar numai doi concurenţi rămaşi în cursă sunt din domeniul tehnic”. Acesta a adăugat că “pentru universitatea noastră este o realizare notabilă şi personal îi urez succes, deoarece tematica este interesantă, ea vorbeste perfect franceza şi are şi carisma care se cere în astfel de competiţii”

 

Scurt istoric

 

Concursul “Teza mea de doctorat în 180 de secunde” se inspiră din concursul Three minute thesis (3MTMC) care a avut loc pentru prima dată în 2008, în cadrul Universității din Queensland, în Australia. Concursul din  Québec este primul de acest gen în limba franceză și există din 2012. În 2014, 4 țări francofone au participat la concurs: Québec, Franța, Belgia și Maroc. Finala internațională s-a desfășurat la Montréal în 2014. În 2015, 8 țări francofone au participat la finala internatională de la Paris din 1 octombrie 2015, desfășurată în cadrul Marelui Amfiteatru al Universității Sorbona: celor patru țări menționate anterior li s-au alăturat Camerun, Senegal, Tunisia, la inițiativa Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), și Burkina Faso.