Unul din zece oameni zace mai mult de COVID, după varianta Omicron. Iată simptomele cheie

Unul din zece oameni zace mai mult de COVID, după varianta Omicron. Iată simptomele cheieCOVID-19. Sursa: Akesin | Dreamstime.com

Aproximativ 10% dintre persoane par să sufere de COVID îndelungat după o infecție cu omicron, o estimare mai mică decât la începutul pandemiei, potrivit unui studiu efectuat pe aproape 10.000 de americani, studiu care își propune să ajute la deslușirea acestei afecțiuni misterioase.

Primele concluzii ale studiului realizat de National Institutes of Health evidențiază o duzină de simptome care disting cel mai mult “COVID-ul îndelungat” ca termen general pentru problemele de sănătate uneori debilitante care pot dura luni sau ani de zile după un caz chiar și ușor de COVID-19.

Conform unor estimări, aproximativ 1 din 3 pacienți cu COVID-19 au experimentat COVID îndelungat. Acest lucru este similar cu participanții la studiul NIH care au raportat că s-au îmbolnăvit înainte ca varianta omicron să înceapă să se răspândească în SUA în decembrie 2021. Acesta este, de asemenea, momentul în care studiul a fost deschis, iar cercetătorii au remarcat că persoanele care aveau deja simptome de COVID îndelungat ar fi putut fi mai susceptibile să se înscrie.

Pacienții au raportat simptomele în timp real

Aproximativ 2.230 de pacienți au avut prima lor infecție cu Coronavirus după începerea studiului, ceea ce le-a permis să raporteze simptomele în timp real - și doar aproximativ 10% au prezentat simptome pe termen lung după șase luni.

Cercetările anterioare au sugerat că riscul de COVID de lungă durată a scăzut de când a apărut omicronul; descendenții săi încă se răspândesc.

Întrebarea cea mai mare este cum să-i identificăm și să-i ajutăm pe cei care au deja COVID îndelungat.

Simptomele noului COVID

Noul studiu s-a concentrat asupra unei duzini de simptome care ar putea ajuta la definirea COVID lung: oboseală; ceață cerebrală; amețeli; simptome gastrointestinale; palpitații cardiace; probleme sexuale; pierderea mirosului sau a gustului; sete; tuse cronică; dureri toracice; înrăutățirea simptomelor după activitate și mișcări anormale.

Cercetătorii au atribuit scoruri simptomelor, încercând să stabilească un prag care, în cele din urmă, ar putea ajuta la asigurarea înscrierii unor pacienți similari în studiile privind posibilele tratamente cu COVID de lungă durată, ca parte a studiului NIH sau în altă parte, pentru o comparație de la egal la egal.

Horwitz a subliniat că medicii nu ar trebui să folosească această listă pentru a diagnostica o persoană cu COVID îndelungat  - este doar un potențial instrument de cercetare. Pacienții pot avea unul dintre aceste simptome, sau mai multe - sau alte simptome care nu se regăsesc pe listă - și totuși să sufere consecințele pe termen lung ale coronavirusului.

Încă nu se știe cu exactitate ce este COVID-ul

Toată lumea face studii despre COVID îndelungat și totuși "nici măcar nu știm ce înseamnă asta", a spus Horwitz.

Milioane de oameni din întreaga lume au avut COVID îndelungat, cu zeci de simptome foarte variate, inclusiv oboseală și ceață cerebrală. Oamenii de știință încă nu știu ce o provoacă, de ce îi afectează doar pe unii oameni, cum să o trateze - sau chiar cum să o diagnosticheze cel mai bine. O mai bună definire a afecțiunii este esențială pentru ca cercetarea să obțină aceste răspunsuri.

"Uneori îi aud pe oameni spunând: "Oh, toată lumea este puțin obosită"", a declarat Dr. Leora Horwitz de la NYU Langone Health, unul dintre autorii studiului. "Nu, există ceva diferit la persoanele care au COVID de lungă durată și este important de știut acest lucru."

Noua cercetare, publicată joi în Journal of the American Medical Association, include mai mult de 8.600 de adulți care au avut COVID-19 în diferite momente ale pandemiei, comparându-i cu alți 1.100 care nu fuseseră infectați. (Bibliografie: AbcNews)

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News