Piața neagră a țigaretelor a crescut în noiembrie 2015, până la 17,5%, comparativ cu 14,8% în septembrie, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research, scrie într-un comunicat al JTI.
„În noiembrie, în regiunea nord-est s-a înregistrat cea mai mare creștere a comerțului ilegal cu țigarete: plus 16,1 p.p. comparativ cu luna septembrie. Piața neagră a atins, astfel, în această regiune, 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Nord-est rămâne, și în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piața neagră”, potrivit lui Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
Regiunea este urmată de zona de nord-vest „care continuă o tendință ascendentă, ajungând în luna noiembrie la 30,3% (+5,3 p.p. comparativ cu valul precedent). Din punct de vedere al provenienței, crește vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., până la 17%. Așa numitele „cheap whites”, deși se află în scădere (minus 7,9 p.p. față de septembrie), continuă să dețină cea mai mare cotă (58,5%) din totalul pieței negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere (cu 6 p.p. până la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constantă (2,8%)”, a mai spus Marian Marcu.
Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria a reamintit că, în noiembrie, producătorii de țigarele au sprijinit lansarea, de către Direcția Generală a Vămilor din cadrul ANAF şi Poliţia Română a celui de-al doilea val al campaniei anti-contrabandă «Aparențele înșală», care se derulează în județele de graniță, inclusiv cele din nord-estul țării, zonă care a devenit polul pieței negre din România.
„Acțiunile de acest tip au, însă, rezultate doar în perioadele și în regiunile în care se desfășoară. Ne îngrijorează această escaladare a contrabandei, care este în bună măsură rezultatul acordului de mic trafic de frontieră cu Ucraina și a lipsei unui sistem integrat de control al traficului. Așa cum am declarat în mai multe rânduri, este nevoie de o Strategie Națională de combatere a comerțului ilegal, cerută public de autoritățile de aplicare a legii, precum și de Consiliul Concurenței, potrivit căruia contrabanda e principalul factor perturbator pe piața țigaretelor”, a declarat Gilda Lazăr. „Această creștere abruptă a pieței negre demonstrează că problema comerțului ilegal cu țigarete trebuie abordată cu toată seriozitatea, în baza unei Strategii Naționale, care să implice toate instituțiile cu competențe în domeniu, inclusiv factorii de decizie în materie de politici fiscale și de reglementare. Dacă s-ar menține constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro! Flexibilitatea grupărilor infracționale e demonstrată clar și de studiile Novel: dacă în septembrie piața neagră înregistra o creștere accelerată în nord-vest, în noiembrie a urcat abrupt în nord-est”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
România a ajuns astfel în situația în care ponderea comerțului ilicit cu țigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană. „Apreciem eforturile constante ale autorităților și înțelegem dificultatea obiectivului de a ne încadra în media europeană, ținând cont că ne aflăm la granița Uniunii, și avem în administrare cea mai extinsă frontieră externă a UE. Cu toate acestea, nivelul foarte ridicat al comerțului ilicit cu țigarete înregistrat la sfârșitul anului 2015, pe lângă pierderile substanțiale cauzate bugetului de stat, este de natură să reprezinte o «bilă neagră» pentru România, în procesul de aderare la spațiul Schengen”, a declarat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.
Grupările infracționale se adaptează extrem de rapid De partea celalată, responsabilii cu bcontrolul vamal, spun că grupările infracționale se adaptează extrem de rapid noilor condiții din piață.
„Așa cum arată și studiul Novel, grupările infracționale se adaptează foarte repede în ceea ce privește rutele de intrare în țară a produselor. În același timp, contrabandiștii sunt din ce în ce mai inventivi. Recent, inspectorii vamali au descoperit țigarete ilegale în caserole cu colivă. În cadrul unei singure acţiuni, Garda de Coastă, în colaborare cu lucrătorii vamali, au descoperit, în punctul de trecere a frontierei Negru Vodă, 60.000 de pachete cu ţigarete. Drept urmare, cu susținerea producătorilor, trebuie să reușim să fim cu un pas înaintea rețelelor de contrabandă, prin echipamente performante, scannere, câini special instruiți în depistarea țigaretelor. De asemenea, vom continua să informăm opinia publică în privința efectelor profund negative ale pieței negre, a declarat Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcția Generală a Vămilor.
Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.