DEPOPULARE. Reportaj tulburător într-un oraş din România în care 10.000 de oameni sunt plecaţi "la muncă"

Din 50.000 de locuitori, 10.000 sunt plecaţi, restul sunt funcţionari la stat, pensionari sau şomeri. În Vaslui străzile sunt pustii şi tinerii mai puţini ca niciodată. Venitul mediu lunar: 600 de lei, din care nu poţi mânca decât pâine şi cartofi.

Circa 10.000 de vasluieni sunt plecaţi la muncă în străinătate. O cifră enormă pentru un municipiu cu numai 55.000 de locuitori. Alţi 8.000 sunt şomeri sau asistaţi social. Sunt cifre care arată sărăcia cruntă în care se zbate oraşul din Moldova. Aici nu mai e nimic de muncă Vasluiul este un oraş aproape pustiu. Câteva maşini trec prin oraş, străzile sunt goale, oamenii aproape că nu mai ies din casă. Nu au joburi, nu au venituri, sunt trişti şi se gândesc mereu la ce le va aduce ziua de mâine. În magazine nu mai intră aproape nimeni, mall-ul de la capătul oraşului este pustiu, până şi barurile sunt goale. Este imaginea dezolantă a unui oraş cu 55.000 de oameni.

  • Salarii de vis, dar condiţii aproape de coşmar. Tu ce alegi?

Mulţi şi-au găsit scăparea în Italia şi Spania. Datele oficiale arată că 10.000 de vasluieni au plecat la muncă în străinătate. Fiecare locuitor al oraşului cunoaşte măcar o persoană care şi-a luat lumea în cap şi a plecat să câştige o bucată de pâine departe de casă. Cei care au rămas acasă sunt şomeri, asistaţi social sau lucrează pe un salariu de mizerie. "Eu câştig 600 de lei pe lună şi lucrez cât e ziua de mare. În altă parte nu am unde să mă duc. Ne mai ajută copiii care sunt plecaţi în străinătate. Am trei băieţi, doi sunt plecaţi şi au luat- o cu ei şi pe nevasta celui de-al treilea", se plânge Cătălina Puliuc. Nu este singura căreia i-a plecat aproape toată familia în străinătate. "Eu am rămas fără nevastă şi fără cei doi copii. Au plecat cu toţii, muream de foame aici cu pensia mea. Înainte erau locuri de muncă, duduiau fabricile aici. Acum nu ai unde să mergi să te angajezi şi, dacă îţi găseşti ceva, te plătesc cu 3 lei", spune Romica Silianu.

  • DENTIŞTII, directorii de şcoală şi politicienii sunt cei mai URÂŢI oameni. Vezi TOP cele mai dispreţuite PROFESII

Mall-ul pustiu, un uriaş sarcofag Peste 5.000 de şomeri sunt acum la Vaslui, iar numărul lor creşte de la an la an. Alţi 2.000 sunt asistaţi social şi aproape 500 primesc hrană de la Primărie în fiecare zi. "Locuri de muncă ar mai fi în confecţii, în industria agroalimentară. Avem abatoare multe la Vaslui, serviciile merg bine. Numai că salariile sunt mai mici decât în alte oraşe, aici este problemă mare. Cei care sunt plecaţi mai investesc în oraş, şi-au ridicat case, îşi cumpără aparatură electrocasnică. Numai că nu sunt doar efecte pozitive. Rămânem fără forţă calificată de muncă şi asta dăunează pe termen lung", spune Vasile Paval, primarul Vasluiului. Acum în Vaslui funcţionează doar câteva societăţi mai mari: Vastex, Confecţii Vaslui, ambele în domeniul confecţiilor, abatoarele Vascar şi Şafir. În anii `90 fabricile din zona industrială duduiau, oamenii îşi amintesc acum cu nostalgie de AMC, CFS, PECO şi Mecanică. "Nu avem infrastructură, investitorii fug de noi pentru că suntem departe de Iaşi şi de Bacău şi pentru că drumurile sunt proaste. Sperăm ca refacerea drumurilor să ne ajute în relaţia cu investitorii", spune primarul.

  • Se caută medici pentru SPA-uri şi vase de croazieră

La mall-ul din oraş atmosfera e sinistră. La 5 după-amiaza sunt trei clienţi în tot spaţiul. E o linişte mormântală şi vânzătoarele picotesc după casele de marcat. La o cafenea din interior, doi bărbaţi vorbesc în şoaptă, fiind jenaţi de liniştea din jur. Vânzătoarele spun că abia se acoperă costurile dar au noroc de chiriile mici. Dacă n-ar fi angajaţii de la stat, acest oraş ar fi murit de mult. Dar funcţionarii consumă, nu asigură dezvoltare durabilă Oraş de slujbaşi la stat În jur de 17.000 de angajaţi are Vasluiul şi 55% dintre ei lucrează la stat. "Este un oraş al bugetarilor, nu există iniţiativă privată. În municipiu sunt concentrate toate instituţiile publice ale judeţului. Numai la Direcţia de Asistentă Socială şi Protecţie a Copilului lucrează în jur de 2.500 de persoane. Este cel mai mare angajator din municipiu. Mai trist este că şi rudele şi copii celor care sunt deja bugetari vor la rândul lor să devină bugetari. În condiţiile astea nu se poate vorbi de dezvoltare. Aici trebuie marşat pe industria alimentară, pe prelucrarea alimentelor", spune deputatul PDL Dan Marian CITIŢI ŞI:

  • Ce SALARIU vei avea ca începător dacă ai terminat DREPT, MEDICINĂ, TURISM, LIMBI STRĂINE
  • Top 5 cele mai ofertante domenii pentru care puteţi aplica la început de noiembrie
  • 15.000 de candidaţi şi-au căutat un loc de muncă la Angajatori de Top. Au fost oferite 3.000 de posturi
  • JOB-URILE în care angajaţii români au ajuns să fie plătiţi ÎN NATURĂ. Se întâmplă inclusiv la companiile mari!