Untura de peste si lactatele fortifica oasele

Alimentele care continvitamina D, fosfor, darsi cele bogate in calciu,precum laptelesi branzeturile, iti protejeaza sistemul osos .

Dati-le copiilor lactate, branzeturi si peste daca vreti sa nu aiba probleme cu oasele si sa fie protejati de rahitism. Acestea sunt alimente bogate in calciu, vitamina D si fosfor si sunt necesare inclusiv adolescentilor si adultilor. Nici femeile aflate la menopauza nu trebuie sa neglijeze aceste alimente, deoarece previn osteoporoza, afectiune ce fragilizeaza oasele.

500 de mililitri de lapte zilnic pentru copii Lactatele, branza de vaci, telemeaua, iaurtul, cascavalul, dar si branza topita sunt alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul copiilor daca vrei sa aiba oase puternice.

„Micutii trebuie sa consume 500 de mililitri de lapte zilnic sau echivalentul in branzeturi. La fel de importante pentru sanatatea oaselor sunt si alimentele care contin fosfor, precum pestele. Copiii mai mici de 2 ani trebuie sa consume peste o data pe saptamana, cate 30-60 de grame. Peste aceasta varsta, cantitatea creste la 50-100 de grame, tot o data pe saptamana”, afirma Rodica Nanu, pediatru la Policlinica cu Plata numarul 1 din Bucuresti.

Pentru fixarea calciului in oase si pentru prevenirea rahitismului, copiii au nevoie si de vitamina D. Aceasta se poate lua din untura de peste, ficat de peste ori suplimente cu ulei din peste, produse care se gasesc si in magazinele naturiste.

„Pana la varsta de un an si jumatate copilul trebuie sa primeasca o picatura pe zi de vitamina D3 solutie. Cei mai mari, pana in 14 ani, au nevoie de aceeasi doza, dar numai in sezonul rece, din septembrie pana in aprilie”, mai spune Rodica Nanu.

Excesul de calciu nu este cauzat de alimentatie Si adultii trebuie sa consume regulat alimente bogate in calciu. „Conservele de peste sunt recomandate deoarece oscioarele macerate din peste contin calciu dizolvat. Calciul este necesar femeilor pentru prevenirea osteoporozei, mai ales daca se afla la menopauza”, spune Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat si obezitate Calea Mosilor, din Bucuresti.

Pe de alta parte, calciul in exces poate cauza litiaza renala (pietre la rinichi) sau biliara. Excesul de calciu nu este provocat insa de alimentatie, ci numai de suplimente nutritive consumate fara recomandarea medicului.

AVERTISMENT

Cat mai putina ciocolata si cola!

Ciocolata, cacaoa, cafeaua si bauturile de tip cola impiedica absorbtia calciului in organism si sunt periculoase in special pentru copii. Acelasi efect il au si legumele bogate in fibre, precum varza sau telina, insa numai daca sunt consumate in exces.

„Aceste alimente duc la formarea unor saruri in intestin ce inglobeaza si calciul, impiedicandu-i absorbtia”, afirma Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat si obezitate Calea Mosilor, din Bucuresti.

Nici produsele de tip fast-food, chipsurile sau sucurile acidulate nu trebuie consumate de catre copii. Acestea contin antimetaboliti, substante chimice ce dau gust, insa impiedica absorbtia calciului si fierului.