Universităţile româneşti au ieşit la VÂNĂTOARE DE GENII!

O modă împrumu­tată de la elitistele Cambridge şi Oxford ia naştere şi în uni­versităţile de la noi: se caută tineri emi­nenţi, nu elevi mediocri, care să treacă prin facultate ca gâsca prin apă. Sunt luaţi în vizor încă din liceu.

Ca să pună mâna pe cei mai buni studenţi, rectorii români s-au "dezbrăcat" de orgolii şi au început să aplice reţeta de succes a universităţilor occidentale: "curtarea" elevilor de zece. Cei mai câştigaţi sunt tinerii, care au şansa de a rămâne lângă familie, dar pot călători cu bursele internaţionale primite cadou. Rectorul Universităţii de Vest: "Vrem liderii" Unul dintre promotorii acestei metode este Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, acolo unde, de câţiva ani, există chiar un departament special creat pentru a "detecta" şefii de promoţie, olimpicii sau pe cei cu zece la Bac. "Vrem liderii de generaţie, modele pentru ceilalţi, îi vrem pe cei mai buni", spune rectorul Pirtea. O recrutare cu noroc a fost şi cea a Mădălinei Ţilea, absolventa cu cea mai mare notă la Bacalaureatul din Timiş. "M-am dus personal să vorbesc cu ea şi cu părinţii ei şi mi-a spus că vrea în străinătate. Am convins-o să fie studenta noastră cu promisiunea că-i vom acorda o bursă de un an oriunde doreşte", mărturiseşte Pirtea. Vasile Işan, rectorul Uni­versităţii "Al. Ioan Cuza" din Iaşi are însă un alt tip de abordare. În loc să-i ia de-a gata, Işan antrenează viitori studenţi de top încă de pe băncile şcolii. "Avem profesori coordonatori în 22 de colegii naţionale. Există clase pe care le urmărim, urmând ca la final să devină studenţii noştri", explică rectorul ieşean. Deşi admite că scopul iniţial a fost rezolvarea deficitului de studenţi din facultăţile de ştiinţe exacte, astăzi, proiectul a devenit un colac de salvare pentru elevii săraci, de la ţară. "Am vrut să le dăm şanse în domenii-cheie cum ar fi ingineria sau medicina", arată rectorul Vasile Işan. Potrivit acestuia, românii sunt departe de a se alinia standardelor de peste Ocean. "Nu putem face invitaţii, dacă nu ştim nici ce finanţare vom primi de la stat", e dezamăgit Işan. 67 dintre cei 80.000 de elevi care au promovat Bacalaureatul în 2012 au reuşit să ia nota maximă Studentul, client sau stăpân?

Nu toţi agreează ideea de a se coborî la nivelul studentului. "Alegerea facultăţii e o decizie îndelung studiată. Un telefon de la mine nu schimbă mare lucru, iar dacă au trecut de Bac, vor trece uşor şi de admiterea la facultate, fără alte stimulente", crede Leonard Azamfirei, rectorul UMF Mureş. O astfel de mentalitate, spune Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, nu face decât să împiedice progresul educaţiei. "Nu e nicio ruşine în a te duce tu spre tineri. Suntem cantonaţi într-o mentalitate mioritică, care ne va împiedica să progresăm", atrage atenţia rectorul timişorean.

CITIŢI ŞI:

  • Topul facultăţilor INUTILE, care nu te ajută la angajare. PLUS: Ce alegi ca să ai garanţia unui loc de muncă
  • Încep înscrierile la facultate. Află cum se calculează media, ce trebuie să conţină dosarul şi unde e cea mai mare concurenţă
  • Una dintre dintre CELE MAI BINE COTATE universităţi din ţară. 80% dintre absolvenţi se angajează