Universităţile private cer ajutorul statului

Universităţile private cer ajutorul statului

În scopul eliminării discriminărilor apărute între universităţile private şi cele particulare şi pentru a crea o competiţie corectă între învăţământul superior de stat şi cel privat, se impune o mai mare implicare a statului şi un ajutor din partea acestuia, este părearea conducerii Uniunii Universităţilor Particulare Acreditate din România (UUPAR). Preşedintele UUPAR, Aurel Ardelean, rector al unei universităţi private din Arad, consideră că învăţământul universitar românesc trebuie evaluat în funcţie de performanţe, iar aprecierile unei universităţi în funcţie de apartenenţa acesteia la forma de stat sau privată este irelevantă şi discriminatorie.

"Învăţământul particular cuprinde, în prezent, 38,5% din totalul studenţilor din sistemul naţional de învăţământ, un corp didactic de valoare, o curriculă modernă, fiind angajat în realizarea mai multor proiecte, granturi naţionale şi internaţionale. În sistemul actual de finanţare sunt discriminate nu doar universităţile particulare, plătitoare de taxe şi impozite, ci şi studenţii acestora, părinţii şi familiile lor, care, de asemenea, fiind salariaţi, sunt plătitori de taxe şi impozite", se precizează într-un comunicat al UUPAR, citat de Mediafax.

Printre formele de ajutor pe care statul român le-ar putea acorda universităţilor private se numără şi alocarea unor locuri bugetate, burse subvenţionate de la bugetul de stat, construirea unor cămine studenţeşti, cantine sau săli de sport din fondurile de stat, precum şi facilitarea achiziţiilor unor imobile.

Conform opiniei preşedintelui UUPAR, o altă formă de discriminare se creează şi în ceea ce priveşte adoptarea de legi care privesc învăţământul superior. Ardelean acuză legislativul că nu se consultă şi cu conducătorii universităţilor particulare atunci când redactează aceste legi.

 

Ne puteți urmări și pe Google News