Acneea este una dintre problemele care afectează mulţi adolescenţi. 90% dintre aceştia suferă de acnee şi sindrom seboreic, afecţiuni cu mari implicaţii psihice şi sociale. Acneea poate apărea al orice vârstă, dar în special în perioada adolescenţei, cu precădere în zona tenului. O campanie de informare şi consultaţii gratuite se desfăşoară, începând de mâine, în mai multe licee din ţară.
Unii dintre adolescenţi nu ştiu cum să abordeze acest neajuns şi suferă inutil. Uneori, din cauza unor tratamente nefericite, auzite la prieteni sau luate de pe itnernet, rămân cu sechele pe viaţă.
Societatea Român de Dermatologie începe, din 3 aprilie, cea de a doua ediţie a campaniei naţionale „Adolescenţa fără Acnee-mituri şi tratament! Vino la un control gratuit!". Prin intermediul acestei campanii, tinerii din liceele bucureştene şi cei din oraşele Craiova, Cluj Napoca, Constanţa, Sibiu, Oradea, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara vor beneficia de consultaţii gratuite oferite de un medic dermatolog. Această acţiune a dermatologilor se va derula pe tot parcursul lunii aprilie.
„Acneea este ameninţătoare de frumuseţe,” a spus profesor doctor Alexandru Tătaru, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, la conferinţa de lansare a campaniei. Dar, pe lângă frumuseţe, cei afectaţi se confruntă şi cu stări depresive, le este afectată calitatea vieţii. Tinerii trebuie să reţină că tratamentele pe care le urmează este absolut necesar să fie recomandate de un dermatolog, nu de cosmeticieni. De asemenea, foarte mulţi tineri au idei greşite în ceea priveşte acneea. Unii cred că este o infecţie a sângelui, alţii că este o perturbare hormonală, alţii că ar putea să rezolve cu autovaccin. Ideile concrete, după ce am vorbit cu tinerii în campania de anul trecut- să meargă la dermatolog, să primească tratament adecvat, nu există un tratament standard pentru toată lumea. Trebuie să înţeleagă că, din când în când, tratamentul se schimbă (după doi-trei ani), de aceea un dermatolog va trebui să îl adapteze noii situaţii.”
Printre cauzele care pot duce la înrăutăţirea acneei sunt stresul şi alimentaţia. „Medicina nu se face doar pentru boala care te omoară, a spus doctor Alin Nicolescu, secretarul Societăţii Române de Dermatologie, ci şi pentru calitatea vieţii. În 2014 am acordat consultaţii pentru 1259 de adolescenţi, din 17 licee din ţară. Am constatat că 68% aveau acnee în formă uşoară, 29% medie şi 3% aveau o formă severă. Este foarte important ca adolescenţii să fie informaţi şi să ştie cum să abordeze această problemă. Ea se poate rezolva.”
Campania este susţinută de inspectoratele şcolare din toată ţara, dar nu prea există entuziasm. Deşi nu au vrut să dea exemple, specialiştii ne-au declarat că unii directori de licee cu greu se lasă convinşi să primească echipele medicale, care îi pot sfătui pe adolescenţi. Medicii se arată dispuşi să meargă oricând doresc cei din licee, pentru că este vorba de a forma o generaţie sănătoasă, neinhibată şi fără probleme de comunicare, de socializare şi de sănătate fizică.