În loc să facă o lege nouă pentru creșterea siguranței elevilor în școli, deputații din Comisia de Învățământ au votat amendamente noi la cea veche! Când au auzit ce vor deputații, elevii și părinții au luat foc!
Deputații din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport au votat, ieri, mai multe amendamente la inițiativa legislativă privind creșterea siguranței în școli. Practic, rămâne scheletul actualei legi, la care adaugă, în principal, obligativitatea uniformelor. „În rest, amendamentele noastre, cum ar fi acela prin care ceream personal autorizat de pază, nu elevi de serviciu ca acum, au fost respinse”, explică Horia Oniță, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE).
Elevii spun „nu” categoric!
Sunt școli unde elevii poartă uniforme speciale, doar că ele au fost introduse după ce au fost consultați elevii și părinții. Dar deputații vor aceeași uniformă peste tot, ceea ce va va duce la o licitație pentru a fi aleasă firma care să le
„Iar o să ajungem la contracte acordate abuziv și la corupție. Uniformele obligatorii nu educă și nu să formează caracterul copilului, ceea ce este, până la urmă, finalitatea oricărui sistem de învățământ. Ar mai trebui un număr matricol și m-aș simți ca în comunism. La câte probleme critice are sistemul educațional, ele reprezintă orice, dar nu o prioritate!”, a mai spuns Horia Oniță. Părinții le-ar vrea, dar să fie speciale pentru fiecare școală în parte.
„Să privim uniforma ca pe un echipament de protecție! Omul de la pază vede, astfel, cine îi intră în școală! Apoi, dacă vorbim de costuri, nu cred că pe poșetuțele pe care le poartă tinerele de liceu, în care abia încape un pix, dai mai puțin decât pe o geantă de școală!”, explică Adrian Topor, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP).