Creşterea economică a României nu este sustenabilă, iar din 2017 motorul principal, consumul, va încetini, susţine Mihai Pătrulescu, economist senior la UniCredit Bank.
“Creşterea economică nu este sustenabilă, din punctul meu de vedere. Ne bazăm extrem de mult pe consum şi acest lucru, mai devreme sau mai târziu, o să înceapă să încetinească. 2015 şi 2016 au fost anii furtunii perfecte în ceea ce priveşte consumul. Am avut reducere de TVA, creştere de salarii, inflaţie scăzută, toate aceste lucruri au dus la o explozie a consumului. Dacă ne uităm la ritmul de creştere de 20% an la an, este ceva ce nu am mai văzut din 2008 până în prezent. Începând din 2017, lucrurile acestea vor începe să se tempereze şi să se ajusteze”, a spus Pătrulescu, într-o conferinţă de specialitate.
Potrivit acestuia, în 2017 nu vor mai exista scăderi a TVA şi creşteri pronunţate a salariilor, transmite Agerpres.
Ministru: Creşterea este sustenabilă
Economia României a crescut cu 6% în trimestrul II al acestui an prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, marcând cea mai mare creştere din rândul statelor Uniunii Europene.
Cu rezultatul din T2, creşterea economică din S1 a ajuns la 5,2%, după ce în T1 a fost de 4,3%. Unii analişti sunt prudenţi vizavi de factorii care au contribuit la creşterea accelerată a economiei, pe când Anca Dragu, ministrul finanţelor, este de părere că evoluţia este „sustenabilă”, întrucât au crescut cheltuielile cu investiţiile şi cele din zona construcţiior.
“România are o creştere economică sustenabilă, dar, având în vedere că spaţiul fiscal este extrem de redus, sunt necesare continuarea reformelor structurale din acest an şi implementarea unor politici salariale prudente”, a declarat, chiar ieri, ministrul, în Parlament.
Potrivit ministrului, exporturile României către ţările Uniunii Europene înregistrează cele mai mari dinamici din Uniune. Astfel, în primul semestru, exporturile totale de bunuri s-au majorat cu 4,2%, în timp ce, pe ansamblul UE, această cifră s-a redus cu 0,8%.
"Economia generează noi locuri de muncă într-un ritm susţinut. Au fost create aproape 30.000 de locuri de muncă în industria prelucrătoare şi 100.000 de locuri de muncă în servicii. (...). Rata şomajului se menţine la un nivel redus, de 6,6% în prima parte a anului, asta în timp ce câştigul mediu real a crescut cu un ritm anual de 12,5% în iulie, cât în 4 ani", a menţionat Anca Dragu.