Copiii romi care trăiesc în zone urbane din România sunt izolați și nu au acces la resurse elementare, cum ar fi apa potabilă, electricitatea, accesul la îngrijiri medicale sau educaţie, se arată în raportul pe 2012 al UNICEF privind situaţia copiilor în lume.
Potrivit documentului, în câțiva ani, peste jumătate dintre copiii din lume vor creşte în oraşe. Însă mulți dintre ei nu au acees la servicii de bază, un exemplu fiind chiar copiii romi, a căror situație este ilustrată de Eugen Crai, directorul executiv al fundaţiei Roma Education Fund.
Studiul subliniază că cei mai săraci trăiesc în special în oraşe de mărime mijlocie şi în oraşe importante, în "ghetouri", existând o separare drastică între ei şi restul populaţiei.
Problema "ghetoizării" este o manifestare fizică clară a excluderii lor, sus'ine Eugen Crai. În lipsa unor politici privind promovarea integrării lor, romii s-au instalat la periferia oraşelor, în principal pe terenuri virane, unde au rămas izolaţi şi mulţi dintre ei nu sunt racordaţi la serviciile publice.
Lipsa unei locuinţe permanente, asociată cu lipsa documentelor de identitate pot restrânge considerabil accesul la îngrijiri, educaţie şi muncă. Expulzările, adeseori fără preaviz, intensifică această segregare.
Sărăcia urbană este deosebit de gravă pentru copii, care nu au practic niciun control asupra mediului lor. Mulţi dintre ei nu pot merge la şcoală, iar cei care merg întâmpină dificultăţi din cauza lipsei de susţinere adecvată.
Nivelul de şcolarizare al copiilor romi din România este foarte scăzut la toate nivelurile, iar mulţi dintre ei sunt plasaţi în unităţi de învăţământ specializate în mod nejustificat.
Sursa: mediafax.ro