Ungurii investesc în România. Un producător de sucuri fără zahăr intră pe piața românească

Sursa foto. Facebook

Un producător maghiar de sucuri fără zahăr și batoane naturale din fructe și nuci va intra și pe piața românească. Firegy Group International din Budapesta a înființat o subsidiară în România, în localitatea Luduș din județul Mureș. Compania își vinde produsele pe piețele din Europa Centrală și de Vest, dar și în Rusia, conform prezentării oficiale.

Firegy Group International din Budapesta își pregătește intrarea pe piața românească, după ce a înființat o firmă, Firegy Fresh, cu sediul în Luduș, județul Mureș. Compania din Ungaria produce batoane din fructe deshidratate și nuci și sucuri naturale fără zahăr adăugat ori aditivi.

Firegy Group din Ungaria este importator şi distribuitor de nucifere, fructe uscate, conserve, pastă de tomate şi sucuri naturale din fructe. Firma are sediul central la Budapesta, dar importă produsele din Orientul Mijlociu și le distribuie mai departe, în toată lumea.

În portofoliul Firegy Group se află mai multe tipuri de batoane din nuci şi fructe fără zahăr adăugat, fără coloranţi, aditivi sau arome artificiale, dar și de sucuri naturale din fructe. Produsele cu această marcă sunt vândute în țări din Europa Centrală şi de Vest, dar și din Rusia, conform prezentării oficiale a companiei.

Noua societate înființată în România activează în domeniul comerţului cu ridicata de produse alimentare şi are capital social de 200 de lei, deţinut integral de Firegy Group International din Budapesta, conform datelor obţinute de Economica.net de la ONRC.

Investiții masive ale Ungariei în Ardeal

Investițiile maghiare în România, în special în județele din Ardeal au cunoscut un avânt deosebit în ultima perioadă. Rolul acestora este de a crește popularitatea guvernului de la Budapesta și a premierului Viktor Orban în comunitățile maghiare din zonă, și nu numai.

La începutul acestui an, conform unei statistici, peste 50 de proiecte de investiţii în afara ţării, beneficiau de susținerea guvernului de la Budapesta. Cele mai multe dintre acestea au fost implementate în România, mai exact în Transilvania. Strategia Ungariei prevede acordarea unui sprijin financiar de 70 de miliarde de forinți, 196 de milioane de euro, pentru 50 de companii care dezvoltă proiecte în străinătate. Cele mai multe investiții maghiare, susținute de guvernul de la Budapesta sunt în România, 15. Pe locul doi urmează Serbia, cu 10 proiecte de investiții, conform hirado.hu.

Mai mult, Guvernul din Ungaria investește sume importante în sportul din țara noastră, dar și în sistemul de educație, în localitățile în care trăiesc mulți etnici maghiari, cum ar fi Sfântu Gheorghe sau Miercurea Ciuc.

„Este vorba și despre infrastructura educațională, nu doar ceea ce știe lumea despre universitățile maghiare din Transilvania, există, de asemenea, foarte multe grădinițe, creșe private construite cu banii guvernului Ungariei, iar asta spune mai mult despre lipsa de interes a guvernului român de a oferi infrastructură de calitate etnicilor maghiari”, spune politologul Claudiu Tufiș, citat de Europa Liberă.

Sursa foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Viktor Orban, discurs anti-european și pro-rus pe teritoriul românesc

În acest context, Viktor Orban, premierul Ungariei, și alți oficiali ai guvernului de la Budapesta participă cu regularitate la evenimente organizate în localități din Transilvania. Aceștia promovează ideile și mesajele anti-europene și pro-ruse, în cadrul acestor manifestări, sub privirile impasibile ale autorităților române. Este ceea ce s-a petrecut la sfârșitul săptămânii la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Viktor Orban a susținut, sub privirile mai multor lideri și miniștri UDMR, partid aflat la guvernare, în coaliție cu PSD și PNL, un discurs cu vădite accente anti-europene și pro-ruse, dar și rasiste. Viktor Orban a dat vina pe Occident pentru declanșarea războiului din Ucraina spunând că liderii europeni și ai Statelor Unite nu ar fi dorit să negocieze cu Rusia.

„Rușii ne-au spus cererile lor: fără aderarea la NATO a Ucrainei și fără arme cu rază lungă de acțiune care să ajungă pe teritoriul său. Occidentul nici nu a vrut să negocieze despre asta. Acest refuz a declanșat războiul”, a declarat Viktor Orban, între altele.

Ca de fiecare dată, în astfel de situații, reacția autorităților de la București, a fost palidă și lipsită de consistență. Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, premier și președinte al PNL, au tăcut. Au comentat politicieni de rang inferior din cadrul celor două partide. Aceasta, în vreme ce reprezentanții UDMR, cel de-al treilea partid din coaliție, au tăcut complice.