Premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu a pledat, astăzi, pentru organizarea unui Consiliu European consacrat ascensiunii partidelor de extremă dreapta şi antieuropene, în acelaşi context estimând că vetoul Olandei faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen “erodează ideea europeană".
UPDATE: Pentru organizarea unui Consiliu European extraordinar, "România trebuie să facă o solicitare oficială către preşedintele Herman Van Rompuy", care va analiza oportunitatea convocării unui astfel de consiliu, după consultarea celorlalte state membre, precizează Biroul de presă al preşedintelui Herman Van Rompuy, citat de corespondentul Agerpres. Preşedintele Consiliului European este cel care stabileşte organizarea unui consiliu extraordinar, la cererea oficială a unui stat membru, după consultarea celorlalte ţări din blocul comunitar, precizează sursa citată. Ungureanu critică Olanda “Cred că ar fi important să avem un Consiliu European extraordinar pentru a vedea cum putem reacţiona (...) pentru ca situaţiile precum aceasta, care erodează ideea europeană, să nu ia ostatice politicile de integrare", a afirmat primul ministru român, într-o întâlnire cu presa străină de la Bucureşti.
Premierul Ungureanu - care se va deplasa, mâine, la Bruxelles, în prima sa vizită oficială externă de la numirea în funcţie - a precizat că va aborda acest subiect cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
“Cred că a venit momentul să discutăm deschis cum reacţionează Europa la influenţa electorală în creştere a partidelor de extremă dreapta. Ideea este de a lansa dezbaterea. Este ca o suferinţă pe care trebuie să o recunoaştem înainte de a căuta un tratament", a explicat el, citat de AFP, preluată de Agerpres. Soluţii pentru rezolvarea situaţiei
Premierul a criticat poziţia Olandei, o ţară unde deputaţii Partidului Libertăţii (PVV) “xenofobi şi antieuropeni" “ţin ostatic guvernul". “Există un stat care se opune intrării României în spaţiul Schengen în virtutea unui calcul de politică internă care derivă din fragilitatea guvernului", a declarat premierul, făcând apel la “căutarea unei rezolvări a acestei situaţii".
Pe de altă parte, Ungureanu a respins legătura făcută de guvernul olandez între aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi progresele lor în materie de luptă împotriva corupţiei. El a subliniat, totuşi, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei, instituit de Bruxelles, este “benefic pe plan interior" şi nu vizează doar să “facă plăcere Europei".
Guvernul de la Haga a anunţat că va aştepta raportul din iulie al Bruxelles-ului, cu privire la MCV, înainte de a-şi atenua eventual poziţia cu privire la primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, mai notează AFP. Opoziţia sa a fost calificată drept “abuz" de autorităţile de la Bucureşti, acestea subliniind că România a îndeplinit toate criteriile tehnice de aderare, adaugă agenţia franceză.