Ungaria speră că într-o lună va convinge FMI să îi dea un nou împrumut

Guvernul Viktor Orban se aşteaptă ca discuţiile cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe tema unui nou acord de împrumut să înceapă în curând şi să se încheie până la începutul lunii aprilie, spune Zoltan Csefalvay, de la Ministerul ungar al Economiei.

"Comisia Europeană a avut o serie de întrebări la care am răspuns vineri. Sper că acum putem să începem negocierile oficiale. Mă aştept să ajungem să semnăm un acord la finele primului trimestru, poate în aprilie", a declarat Zoltan Csefalvay, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Acesta a mai spus că în cursul discuţiilor se aşteaptă ca FMI să se concentreze pe politica economică şi nu pe execuţia bugetară, semnalând totuşi că Ungaria va considera binevenite sugestiile Fondului.

"Cred că FMI nu va avea multe întrebări despre bugetul nostru. Ar putea să aibă unele îndoieli cu privire la unele aspecte ale politicilor noastre, cum ar fi chestiunea Băncii centrale, însă vom adopta modificările cerute la acest capital", a declarat Zoltan Csefalvay.

Nevoia de bani europeni

Trecutul relaţiilor FMI-Ungaria determină însă mulţi analişti să creadă că ţara nu va putea ajunge prea devreme la un acord cu privire la noul pachet de împrumut.

Unii analişti cred că se va putea ajunge la un rezultat concret doar la finele lunii mai sau începutul lunii iunie, luând în calcul că în ultimii doi ani guvernul de la Budapesta a adoptat mai multe legi care, potrivit criticilor, afectează democraţia. Având unul din cele mai mari niveluri ale datoriei publice raportată al PIB din zona Europei Centrale şi de Est, respectiv 80% din PIB, ţara are nevoie de un acord standby cu FMI şi UE pentru a asigura finanţarea acesteia.

Anularea sistemului de pensii private, suprataxarea companiilor mari, precum şi implicarea guvernului în politica Băncii Naţionale a Ungariei au fost principalele măsuri care i-au nemulţumit pe reprezentanţii europeni şi pe cei ai FMI.