Ungaria şi Slovacia, prietenie strânsă după alegeri. Péter Szijjártó spune că cele douî țări se pregătesc pentru cel mai bun capitol din istoria cooperării lor.
În următorii ani, Ungaria şi Slovacia sunt pregătite să scrie cel mai bun capitol de până acum al istoriei cooperării între cele două ţări - a declarat marţi, la Bratislava, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, după discuţiile purtate la Bratislava cu premierul slovac, Robert Fico.
Ungaria şi Slovacia, apropiere după alegeri
Potrivit unei informări a Ministerului ungar de Externe, şeful diplomaţiei ungare a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că alegerile din Slovacia au dus în ţara vecină la formarea unui guvern „patriotic, care îşi asumă susţinerea interesului naţional şi formulează o politică suverană”.
„Deoarece cooperarea între guverne care formulează politici suverane şi au ca obiectiv afirmarea interesului naţional este mai uşoară decât în alte cazuri, cred că ne aflăm în faţa unei perioade deosebit de bune şi a unor mari oportunităţi pentru viitorul relaţiilor ungaro-slovace” - a subliniat Péter Szijjártó.
Ministrul ungar de externe a precizat că cele două guverne au o abordare comună în privinţa celor mai importante probleme privind viitorul Europei: ambele doresc pacea în Ucraina, consideră că livrările de arme nu sunt o soluţie a conflictului şi vor să oprească valurile de imigraţie ilegală.
Cooperare contra migrației
Ministrul ungar a spus că unul din principalele subiecte de discuţie în perioada următoare va fi consolidarea cooperării împotriva migraţiei şi coordonarea măsurilor luate la nivel naţional.
De asemenea, Péter Szijjártó a precizat că Ungaria şi Slovacia împărtăşesc aceeaşi viziune negativă cu privire la pactul UE privind migraţia. În opinia lui Péter Szijjártó, politica este o activitate bazată pe experienţă, iar experienţa arată că cea mai eficientă şi fructuoasă cooperare între cele două ţări a fost în perioada în care Robert Fico a fost prim-ministru al Slovaciei.
Péter Szijjártó a amintit de acordul de acum nouă ani, în urma căreia s-au înregistrat succese precum ridicarea podurilor peste râul Ipoly, podul peste Dunăre şi investiţiile în infrastructura care leagă cele două părţi ale frontierei.
Ungaria şi Slovacia, proiecte comune în energie
În acest context, Péter Szijjártó a salutat faptul că vor fi date în folosinţă noi poduri pe râul Ipoly, atât la sfârşitul acestui an, cât şi la începutul anului viitor.
Ministrul ungar a considerat un element de legătură important şi faptul că Budapesta şi Bratislava abordează problema aprovizionării cu energie din perspectiva raţiunii şi nu a ideologiei.
„Ambele ţări folosesc energia nucleară şi nu suntem dispuşi să renunţăm la aceasta. Nu acceptăm standardele duble şi discriminarea negativă faţă de energia nucleară, deoarece aceasta reprezintă o bază importantă pentru aprovizionarea şi securitatea energetică a ambelor ţări" - a accentuat Péter Szijjártó. (MTI; Traducere RADOR RADIO ROMÂNIA)