Agenţia de rating americană Moody's a coborât, ieri, datoria publică a Ungariei la nivelul de investiţii speculative, iar Standard & Poor's a anunţat că va menţine sub supraveghere cu implicaţii negative ratingurile Ungariei pentru o perioadă mai mare de o lună, cât estima iniţial.
"Moody's Investors Service a coborât nota atribuită de ea obligaţiunilor de stat ungare cu o treaptă, de la Baa3 la Ba1", scrie Moody's într-un comunicat. Perspectiva asociată acestei note este negativă, ceea ce înseamnă că Ungaria riscă o nouă scădere pe termen mediu.
Ba1 este cel mai înalt nivel din categoria "junk", nerecomandată investiţiilor. Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când agenţia de rating a aruncat Ungaria "la gunoiul" investitorilor, notează Bloomberg.
Având în vedere nota atribuită Budapestei, Moody's consideră acum Ungaria un emiţător de datorie capabil să facă faţă angajamentelor sale, dar prezentând caracteristici speculative. Până acum, Ungaria era văzută ca un emiţător de calitate medie, dar în măsură să facă faţă obligaţiilor sale.
Primul motiv al retrogradării notei Budapestei este "incertitudinea relativă la capacitatea statului ungar de a-şi atinge obiectivele de însănătoşire bugetară şi reducere a datoriilor din sectorul public pe termen mediu, având în vedere creşterea costurilor sale de împrumut şi mediul actual de slabă creştere economică", scrie Moody's.
S&P ţine Ungaria sub supraveghere
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a anunţat şi ea că va menţine sub supraveghere cu implicaţii negative ratingurile Ungariei pentru o perioadă mai mare de o lună, cât era estimat iniţial, după ce autorităţile de la Budapesta au cerut ajutorul Fondului Monetar Internaţional, informează Bloomberg.
Potrivit S&P o decizie "este posibilă înainte de sfârşitul lunii februarie 2012, imediat ce vom avea mai multe informaţii cu privire la politica autorităţilor ungare şi posibilitatea ajungerii la un acord cu FMI/UE", se arată în comunicatul agenţiei.
S&P a plasat ratingurile Ungariei (BBB minus/A-3) sub supraveghere cu implicaţii negative pe 11 noiembrie. "BBB minus" este cel mai mic calificativ din categoria investment grade.
CITIŢI ŞI:
- Românii au acum motive să fie fericiţi că nu sunt unguri
- Viktor Orban, premierul care nu ştie ce vrea de la FMI
- Cum resimţim şovăiala economică a ungurilor